Υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική ζητά για την Ευρωζώνη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε μια τακτική επισκόπηση της οικονομίας των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να δημιουργήσουν δημοσιονομικό περιθώριο για αργότερα.

EKT: Κατά 25 μ.β. αύξησε τα επιτόκιά της

Μάλιστα το Ταμέιο υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρύθμιση των δημοσιονμικών κανόνων και των κανόνων για το χρέος του μπλοκ, ώστε να στηριχθεί η αξία του ευρώ.

Σε έκθεσή του το ΔΝΤ ανέφερε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε ο πληθωρισμός να έρθει εγκαίρως στον στόχο».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό να προεξοφλεί τουλάχιστον μία ακόμα αντίστοιχη κίνηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Το επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ έχει σκαρφαλώσει πλέον στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

«Μειώστε τις δαπάνες»

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με περικοπές δαπανών, επειδή η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί συγκρατημένα φέτος και του χρόνου, παρά τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί ο δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι τα δημόσια οικονομικά της ευρωζώνης θα βελτιωθούν, με το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να μειώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024.

Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει επίσης να μειώνεται και η Επιτροπή το βλέπει στο 90,8% του ΑΕΠ για το σύνολο της ευρωζώνης φέτος, από 93,1% πέρυσι, με περαιτέρω υποχώρηση στο 89,9% το 2024.

«Ολοκληρώστε τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση»

Το Ταμείο κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ολοκληρώσουν τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων.

Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή, αλλά δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ετήσια μείωση του χρέους υποχρεωτική για όλους.

«Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα στήριζε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», ανέφερε το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.