Ολοκληρώθηκε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου με τους υπουργούς Οικονομικών να κάνουν απολογισμό της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, βάσει ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη δημοσίευση της νομοθετικής της πρότασης και την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όπως τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, «η σημερινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής για την υποβολή νομοθετικής πρότασης σχετικά με αυτό το έργο. Για να είμαστε σαφείς: αυτό που θα κάνει αυτό το έργο δεν είναι να δημιουργήσει το ίδιο το ψηφιακό ευρώ, αλλά να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ σε μια μελλοντική χρονική στιγμή».
Εύσημα ESM για μείωση του χρέους και ελλείμματα – Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι
Ακολούθως, ο κ. Ντόναχιου τόνισε ότι το Eurogroup προχώρησε την ενημέρωση του προγράμματος εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και για τις αρχές του επόμενου. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: «Πρώτον, η συνεχιζόμενη πρόκληση του πώς συντονίζουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές όταν εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Δεύτερον, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση και να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική – ξεκινήσαμε μερικές από αυτές τις εργασίες σήμερα για το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών αγορών, και επίσης συμφωνήσαμε να δώσουμε περαιτέρω έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ζώνη του ευρώ. Και τρίτον, το ψηφιακό μέλλον του ευρώ και ο ρόλος του ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος».
Παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα
Το επόμενο θέμα που απασχόλησε το Eurogroup ήταν – με τη συμμετοχή του ΔΝΤ – η τακτική εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Στο συγκεκριμένο θέμα ακούστηκαν οι θέσεις όλων των θεσμικών φορέων παρέχοντας ενημέρωση για τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου.
«Υπήρξε πολύ ευρεία αναγνώριση από όλους όσοι μίλησαν για την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Δουβλίνο, την Αθήνα, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Λευκωσία τον τελευταίο χρόνο. Είδαμε επιδόσεις συναλλαγών που έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ. Είδαμε επίσης δημοσιονομικές επιδόσεις που από πολλές απόψεις είναι στην πραγματικότητα υψηλότερες από τις μέσες επιδόσεις της ζώνης του ευρώ», είπε ο κ. Ντόναχιου.
Ακολούθως, το Eurogroup προχώρησε στην αναθεώρηση του «Άρθρου IV», για την τακτική αξιολόγηση από το ΔΝΤ της απόδοσης της ζώνης του ευρώ και των πολιτικών της. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, αύριο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ. «Αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι τομείς στους οποίους ζήτησαν συνεχή ή αυξημένη εστίαση είναι επίσης οι τομείς που είχαμε εντοπίσει ήδη στο πρόγραμμα εργασίας μας», τόνισε ο κ. Ντόναχιου.
Κεφαλαιαγορές
Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Επιτροπή παρουσίασαν επίσης τις απόψεις τους για τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Οι υπουργοί έδωσαν τις πρώτες αντιδράσεις. Αυτό θα δημιουργήσει το σκηνικό για περαιτέρω συζητήσεις πολιτικής για το μέλλον της ένωσης κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με την προσέγγιση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup σε μορφή χωρίς αποκλεισμούς τον Μάιο, και με την επιφύλαξη των νομοθετικών συζητήσεων στο Συμβούλιο.
«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά έχουμε πολύ περισσότερη πρόοδο να κάνουμε. Αυτό που δεσμεύτηκαν εκ νέου οι υπουργοί απόψε είναι μια διαδικασία για τον εντοπισμό αυτών των τομέων εστίασης. Αυτό μπορεί πράγματι να είναι οικείο, αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι οικείο δεν είναι λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη διαφορά στο μέλλον στο πώς οι δικές μας αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δική μας ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να κάνουμε συστάσεις στην Επιτροπή για το μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας της σε αυτόν τον τομέα», είπε ο κ. Ντόναχιου.
Το Eurogroup μάς περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του
«Το Eurogroup μάς περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ανθεκτική», δήλωσε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης.
Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα είναι η στιγμή να πάμε ακόμη παραπέρα με οικονομικές αλλαγές που πρέπει περαιτέρω να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό ώστε να τις υποστηρίξει ευρύτατα, να τις κάνει κτήμα του».
Ειδικότερα, ο κ. Πελαγίδης δήλωσε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup, τα εξής:
«Παρουσιάστηκε πριν από λίγο η δεύτερη post-program surveillance έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία στο Eurogroup. Η έκθεση της Επιτροπής είναι θετική, η έκθεση είναι δίκαιη. Το Eurogroup μάς περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.
Διαπίστωσα ένα πολύ καλό κλίμα για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία. Το κλίμα αυτό είναι επιτακτικό να το κάνει κτήμα του ο ελληνικός λαός, γιατί αυτός το κατάφερε αυτό με τις προσπάθειες και τις θυσίες του. Να περιβάλει με εκτίμηση και εμπιστοσύνη την επιτυχία αυτή και να την πάει λίγο παραπέρα, λίγο μακρύτερα, λίγο ψηλότερα.
Την ώρα που άλλες χώρες- μέλη αντιμετωπίζουν ύφεση και δυσκολίες, η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ανθεκτική. Δεν πρέπει, όμως, να επαναπαυόμαστε σε καμία περίπτωση. Θέλω να το τονίσω αυτό.
Τώρα είναι η στιγμή να πάμε ακόμη παραπέρα με οικονομικές αλλαγές που πρέπει περαιτέρω να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό ώστε να τις υποστηρίξει ευρύτατα, να τις κάνει κτήμα του. Να βελτιώσουμε τη λειτουργία των αγορών για να παράξουν περισσότερο εισόδημα και απασχόληση, να βελτιώσουμε την ποιότητα και την παροχή των δημοσίων αγαθών. Η καλή αυτή στιγμή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη».
Latest News
Φρένο στον πληθωρισμό της Ινδίας μετά από υψηλό 14 μηνών, αυξάνουν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα στην Ινδία διατήρησε τα επιτόκια στο 6,5% κατά την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία