Να μην παρεκκλίνει από την υπερχαλαρή νομισματική της πολιτική επέλεξε για άλλη μια συνεδρίαση η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια όπως και τον ρυθμό ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου, συνεχίζει να πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα» που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ο μοναχικός δρόμος της Ιαπωνίας: Γιατί επιμένει στα αρνητικά επιτόκια, τι επιδιώκει

Η BOJ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,10% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να διαπραγματεύονται εντός της περιοχής από -0,50% έως 0,50%.

Η τράπεζα διατήρησε επίσης τον τρέχοντα ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης και θα συνεχίσει να αγοράζει διαπραγματεύσιμα χρηματιστηριακώς αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) και ιαπωνικά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, επισημαίνοντας μια «μέτρια» βελτίωση περίπου στα μισά του δημοσιονομικού έτους 2023 και ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό «πάνω από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής του».

Ωστόσο, έστειλε σήμα κινδύνου για αβεβαιότητες που θα συνεχίσουν να περικλείουν την ιαπωνική οικονομία, ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η απόφαση της BOJ συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς οι αναλυτές δεν ανέμεναν μια άμεση αλλαγή στη στάση της τράπεζας υπό τον νέο διοικητή Καζούο Ουέντα.

Άλλωστε ο ίδιος ο Ουέντα -δύο μήνες πλέον στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας-, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται άμεσα να ανοίξει έναν κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι η BOJ θα αφήσει τελικά την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική στο εγγύς μέλλον, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία έχουν υποχωρήσει ελαφρώς, κυρίως από τις κρατικές επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο,  παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2%, με την τράπεζα να προβλέπει αναζωπύρωση του πληθωρισμού αργότερα στη διάρκεια του 2023.

Η στάση της BOJ τη διατηρεί απέναντι στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε αυξήσεις επιτοκίων με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Την περασμένη Τετάρτη μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ωστόσο υπέδειξε άλλες δύο εποτοκιακές αυξήσεις για φέτος,  ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια χθες Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσεως και σηματοδότησε και άλλες αυξήσεις.

Αυτή η στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχει επιβαρύνει πολύ το γεν, το οποίο σήμερα Παρασκευή διαπραγματεύεται σε χαμηλό σχεδόν επτά μηνών έναντι του δολαρίου.

Από την άλλη όμως, η διευκολυντική νομισματική πολιτική έχει πυροδοτήσει ένα απίστευτο ράλι στις μετοχές οι οποίες έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό 33 ετών, καθώς από τις χαλαρές νομισματικές συνθήκες στην Ιαπωνία έχουν εισρεύσει κεφάλαια από ξένους επενδυτές που θέλουν να διαφύγουν από τα υψηλά επιτόκια σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής