Σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις αναμένεται να λάβει η Intel Corp. από τη γερμανική κυβέρνηση, για ένα εργοστάσιο κατασκευής τσιπ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία ανέβαλε την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου —το οποίο είχε συμφωνήσει προηγουμένως να κατασκευάσει στο Μαγδεμβούργο με 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατική βοήθεια— στα τέλη του περασμένου έτους λόγω των αντίξοων οικονομικών ανέμων και ζητούσε περισσότερα κεφάλαια.

Η Γερμανία έχει εκφράσει τώρα την προθυμία να χορηγήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ως μέρος των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Οι διαπραγματεύσεις για τις επιδοτήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο και μια επίσημη ανακοίνωση μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα.

Έτοιμη να τινάξει την μπάνκα η Intel – «Φλερτάρει» με την μεγαλύτερη IPO της χρονιάς

«Εντατικές» διαπραγματεύσεις

Η Γερμανία παραμένει σε «εντατικές» διαπραγματεύσεις με την Intel για τις επιδοτήσεις, παραδέχθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει τα «ποσά που κυκλοφορούν». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel Πατ Γκέλσινγκερ, δήλωσε άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Είναι καλά νέα που πολλές εταιρείες λαμβάνουν επί του παρόντος μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις όσον αφορά τη βιομηχανία ημιαγωγών στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολτς. «Αν όλα αυτά τα σχέδια γίνουν πραγματικότητα, πολλοί θα έρθουν εδώ. Και με κάποιους μιλάμε λεπτομερώς».

Γερμανικές πιέσεις στην Intel για περισσότερες… επενδύσεις

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Γκέλσινγκερ, η Intel έχει ξεκινήσει μια τεράστια ανάπτυξη με στόχο να ανακτήσει την ηγετική της θέση στον κλάδο και να διαφοροποιήσει τους κόμβους κατασκευής για κρίσιμα εξαρτήματα, τα οποία επί του παρόντος είναι συγκεντρωμένα στην ανατολική Ασία. Το Μαγδεμβούργο βρέθηκε στο επίκεντρο αυτών των σχεδίων. Από τότε, οι τιμές της ενέργειας έχουν γίνει εξαιρετικά ασταθείς και ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής και υλικών στα ύψη.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η κυβέρνηση Σολτς είναι πρόθυμη να χορηγήσει περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις στην αμερικανική εταιρεία — αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Intel θα αυξήσει σημαντικά τη συνολική επένδυσή της για το εργοστάσιο. Η κρατική βοήθεια θα έρθει μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Η Handelsblatt ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Intel και η κυβέρνηση συμφώνησαν σε αύξηση της κρατικής βοήθειας για το εργοστάσιο.

Η Intel είχε αρχικά υπολογίσει ότι το έργο στη Γερμανία θα κόστιζε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα αναμένει να δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Όπως τα περισσότερα έργα που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση μέσω του νόμου για τα τσιπ της ΕΕ, η Intel περίμενε περίπου το 40% του έργου της να επιδοτηθεί, ανέφεραν οι  πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή