Ακόμη ένα πλήγμα υπέστη o ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων της Σουηδίας, όταν ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γραφείων στην πρωτεύουσα, υποβαθμίστηκε σε κατηγορία «σκουπιδιών» από την Moody’s, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η FastPartner AB με έδρα τη Στοκχόλμη, είδε την αξιολόγησή της να μειώνεται σε Ba1 με τη δυνατότητα να επέλθουν περαιτέρω υποβαθμίσεις εάν η εταιρεία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα οικονομικά της. Η υποβάθμιση «αντανακλά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις επακόλουθες προκλητικές κεφαλαιαγορές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody’s.

Αγορά ακινήτων: Οι 3 καταλύτες που κρατούν στα ύψη τις τιμές

Υποχώρησαν οι μετοχές

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως και 6,6% όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στη Στοκχόλμη τη Δευτέρα. Τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που λήγουν τον Μάιο του 2025 κινήθηκαν ελαφρώς καθοδικά σε τιμή προσφοράς 91,9, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η εταιρεία ακινήτων, με το 80% της αξίας ενοικίασής της από την ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των αποκαλούμενων «έκπτωτων αγγέλων» που έχουν δει τις αξιολογήσεις τους να φεύγουν από την κατηγορία επένδυση.

Οπλισμένες με αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού, εταιρείες όπως η Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB και η Fastighets AB Balder κατάφεραν να αντλήσουν χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές ομολόγων κατά την εποχή των μηδενικών επιτοκίων. Όμως, με την άνοδο των επιτοκίων και την προοπτική πτώσης των αποτιμήσεων των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες αδυνατούν όλο και περισσότερο να υπερασπιστούν την πιστοληπτική τους ικανότητα παρά τις προσπάθειες να εκφορτώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αναζητήσουν εναλλακτική τραπεζική χρηματοδότηση.

Υποβαθμίζει την αξιολόγηση η εταιρεία

Για την FastPartner, η Moody’s ανέφερε ότι τα οφέλη από τα ενοίκια που συνδέονται με τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες «είναι απίθανο να είναι επαρκή για να αντισταθμίσουν την πίεση στις αποτιμήσεις και από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FastPartner Sven-Olof Johansson υποβάθμισε την τελευταία κίνηση αξιολόγησης, λέγοντας σε ξεχωριστή δήλωση ότι «η μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα έχει οριακή σημασία για τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή