Οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών εκτινάχθηκαν ξανά τον Μάιο, καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέκαμψαν και η ζήτηση για πολυτελή ρολόγια από την Κίνα παρέμεινε ισχυρή.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% τον Μάιο σε 2,3 δισεκατομμύρια φράγκα (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αξία

Η αύξηση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για ακριβά ρολόγια από μάρκες όπως οι Rolex, Omega, Patek Philippe και Cartier παρά τις ανησυχίες ότι η κλονισμένη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Αλλαγή τάσης στην αγορά ρολογιών – Ποια πολυτελή μοντέλα πωλούνται φθηνότερα

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι εξαγωγές του βασικού ελβετικού προϊόντος αυξήθηκαν κατά 11% στα 10,9 δισεκατομμύρια φράγκα. Πέρυσι οι εξαγωγές ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 12,6% σε σχέση με το 2022, ενώ από το 2021 η αύξηση ανέρχεται σε 73,%. Συνολικά τον Μάιο του 2023 εισήχθησαν στη χώρα μας ελβετικά ρολόγια αξίας 12,4 εκατ. ελβετικών φράγκων από 11 εκατ. το 2022 και 7,1 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Η εικόνα στις ΗΠΑ

Οι εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά ελβετικών ρολογιών, αυξήθηκαν κατά 9,8% τον Μάιο. Αυτό ακολούθησε μια πτώση τον Απρίλιο, την πρώτη σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι αποστολές στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, υπερδιπλασιάστηκαν καθώς οι έμποροι λιανικής της χώρας ανεφοδιάζονταν μετά από χρόνια επαναλαμβανόμενων lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά την αύξηση, οι εξαγωγές προς την Κίνα ήταν 10% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Οι εξαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν κατά 8,8%, με τη Γαλλία να καταγράφει πτώση και την Ιταλία άνοδο, ανέφερε η Ομοσπονδία.

Η μόνη κατηγορία τιμών, που καταγράφηκε μείωση ήταν τα ρολόγια μεταξύ 200 και 500 φράγκων. Οι αποστολές ρολογιών με τιμές άνω των 3.000 φράγκων αυξήθηκαν 15%, ενώ τα ρολόγια κάτω των 200 φράγκων αυξήθηκαν κατά 27%, πιθανότατα ενισχυμένες από τις πωλήσεις του Omega MoonSwatch της Swatch Group AG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή