Ποινές φυλάκισης σε δύο πρώην ανώτερα οικονομικά στελέχη της Wirecard επιβλήθηκαν από δικαστήριο της Σιγκαπούρης σηματοδοτώντας τις πρώτες ποινικές καταδίκες στελεχών που σχετίζονται με την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού γερμανικού ομίλου ψηφιακών πληρωμών.

Ο James Wardhana καταδικάστηκε σε 21 μήνες και ο Chai Ai Lim σε 10 μήνες από το κρατικό δικαστήριο της Σιγκαπούρης την Τρίτη για συνωμοσία σε κατάχρηση κεφαλαίων. Και οι δύο ομολόγησαν την ενοχή τους αφότου τούς αποδόθηκαν οι σχετικές κατηγορίες το 2022, μαζί με άλλα δύο άτομα που σχετίζονταν με την υπόθεση.

Γερμανία: Διετής αποκλεισμός από νέους ελέγχους στην EY για το σκάνδαλο Wirecard

Οι αποφάσεις σηματοδοτούν τις πρώτες καταδίκες για μια από τις μεγαλύτερες λογιστικές απάτες που συντάραξαν την Ευρώπη.

Η Wirecard, που στο απόγειό της είχε αξία περί τα 24 δισ. ευρώ και θεωρείτο ως μία από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της Ευρώπης, κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2020, μετά την αποκάλυψη ότι το ήμισυ των ετήσιων εσόδων της ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν ανύπαρκτο. Η κατάρρευση της εταιρείας προκάλεσε σοκ στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας και η μονάδα της στη Σιγκαπούρη σταμάτησε τις δραστηριότητες πληρωμών το 2020.

Ο Wardhana, 40 ετών ινδονησιακής υπηκοότητας και μόνιμος κάτοικος Σιγκαπούρης, ήταν ο διευθυντής διεθνών οικονομικών διαδικασιών της Wirecard Asia. Ο Chai, 44 ετών, υπήκοος Σιγκαπούρης, ήταν επικεφαλής των οικονομικών στην Wirecard Asia. Και οι δύο παραδέχθηκαν ότι συνεργάστηκαν με τον ανώτερό τους προκειμένου να υπεξαιρέσουν κεφάλαια από τον τραπεζικό λογαριασμό της Wirecard Asia. Η εισαγγελία σημείωσε ότι και οι δύο κατηγορούμενη ήταν ενεργοί συμμετέχοντες στη σκευωρία.

Ο προϊστάμενός τους, Edo Kurniawan, παραμένει ακόμα ασύλληπτος, παρότι έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και κόκκινη ειδοποίηση από την Ιντερπόλ.

Η Wirecard «έχασε την επαφή» με τον Kurniawan, ο οποίος ηγήθηκε της λογιστικής του ομίλου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 10 ημέρες αφότου οι Financial Times δημοσίευσαν το πρώτο ρεπορτάζ τους για ύποπτες λογιστικές παρατυπίες στο Wirecard και τον υποτιθέμενο κεντρικό ρόλο του Kurniawan στην υπόθεση.

Η δίκη στη Γερμανία θα συνεχιστεί και το 2024

Τα στελέχη της Wirecard δικάζονται στο Μόναχο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τρία πρώην ανώτερα στελέχη της ταπεινωμένης γερμανικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Markus Braun, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη, λογιστική υπεξαίρεση και χειραγώγηση της αγοράς, σε μια δίκη που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2024. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του.

 Markus Braun, CEO της Wirecard

Η προσοχή θα στραφεί ωστόσο τον επόμενο μήνα στη Σιγκαπούρη, όταν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη του James Henry O’Sullivan. Ο Άγγλος δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους στη Γερμανία, ωστόσο φέρεται να είναι κεντρικός εγκέφαλος της απάτης της Wirecard.

Ο O’Sullivan αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποβοήθηση στην παραποίηση εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων που είχαν ως αποτέλεσμα να πεισθούν οι ελεγκτές της Wirecard στην EY ότι η εταιρεία είχε μεγάλα αποθέματα σε μετρητά μέχρι να αναγκαστεί να ανακοινώσει ότι 1,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στους λογαριασμούς της, εντέλει δεν υπήρχαν. Εάν τελικά καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών.

Εταιρείες που ελέγχονταν από τον O’Sullivan έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη Wirecard σε δάνεια και πληρωμές για περιουσιακά στοιχεία σε συναλλαγές επί σειράς ετών, σύμφωνα με καταγγελίες και έγγραφα που αποκάλυψαν οι Financial Times.

Ο Jan Marsalek, προστατευόμενος του Markus Braun και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, παραμένει ελεύθερος, με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο ότι έχει καταφύγει στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή