Λύση σε ένα ζήτημα που «τρέχει» εδώ και πάνω από μία δεκαετία βρήκαν ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP και η Orsted, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Δανίας.

Μυστηριώδεις δονήσεις σε νησί της Δανίας στη Βαλτική προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες

Πρόκειται για μια ζώνη στη Βόρεια Θάλασσα όπου αλληλεπικαλύπτονται ένα έργο δέσμευσης άνθρακα με την ονομασία Endurance, του οποίου ηγείται η BP, και το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο Hornsea 4 της ενεργειακής εταιρείας.

Πριν περισσότερα από δέκα χρόνια, η Βρετανία χορήγησε προκαταρκτικές άδειες και στα δύο σχεδιαζόμενα έργα, καθώς μία αλληλεπικάλυψη σε έκταση 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον πυθμένα της θάλασσας δεν θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο.

Ωστόσο, πράγματι προέκυψε ένα σοβαρό εμπόδιο: Ο κίνδυνος τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των διαρροών διοξειδίου του άνθρακα από τους χώρους αποθήκευσης, να συγκρουστούν με τις ανεμογεννήτριες που είναι θεμελιωμένες στον πυθμένα της θάλασσας.

Η BP δήλωνε απρόθυμη να στραφεί στο ακριβότερο σύστημα παρακολούθησης των διαρροών χωρίς τη χρήση σκαφών, με την Orsted από την πλευρά της να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει στην πετρελαϊκή εταιρεία μέρος από την έκταση που της δόθηκε.

Συμφωνία

Ωστόσο, τη Δευτέρα σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης Orsted και BP επιβεβαίωσαν ότι επετεύχθη συμφωνία, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η BP δεν έχει καμία άλλη αντίρρηση […] και συμφωνεί να αποσύρει όλες τις προηγούμενες παραστάσεις που έγιναν σε σχέση με το Hornsea 4».

Εκπρόσωπος της BP εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ εκπρόσωπος της Orsted δήλωσε: «Έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά με την BP, την Crown Estate και άλλους ενδιαφερόμενους για πάνω από δύο χρόνια για να βρούμε μια ρεαλιστική λύση που θα διασφαλίσει το μέλλον και των δύο έργων. Τώρα που επιτεύχθηκε συμφωνία, αναμένουμε την απόφαση του υπουργού επί της πολεοδομικής άδειας, η οποία αναμένεται στις 12 Ιουλίου».

Το Endurance

Η δυναμικότητα της Endurance θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ήμισυ των 20 έως 30 εκατομμυρίων μετρικών τόνων CO2 που στοχεύει να δεσμεύει η Βρετανία ετησίως έως το 2030.

Η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αιολικού πάρκου των 2,6 γιγαβάτ (GW) θα βοηθούσε τη Βρετανία να κινηθεί προς την επίτευξη του στόχου της για αύξηση της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας από 11 GW το 2021 σε 50 GW έως το 2030.

«Παραμένει σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για τη συνεγκατάσταση, προκειμένου να διασφαλιστούν τα μελλοντικά υπεράκτια έργα. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 και πέραν αυτού, είναι ζωτικής σημασίας τα υπεράκτια αιολικά έργα να αναπτυχθούν με ευαισθησία, με βιωσιμότητα και χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Orsted.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή