Πτωτικά για τρίτη διαδοχική ημέρα κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά τη στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και σε ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας. Παράλληλα, οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον με τις αποδόσεις του 10ετούς τίτλου να έχει υποχωρήσει κάτω από το 3,8% και το spread να διαμορφώνεται στις 146 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας δανείζεται πιο φτηνά από την Ιταλία αλλά και από τη Βρετανία, χώρες που κατέχουν επενδυτική βαθμίδα, και πολύ κοντά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γιατί οι αγορές ψηφίζουν ελληνικά assets – Επενδυτική βαθμίδα δείχνουν τα ομόλογα
«Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά η γενικότερη πίεση στις τιμές αμβλύνεται και αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειάζονται λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Sebastien Fellechner, αναλυτής επιτοκίων στην DZ Bank, ο οποίος εξακολουθεί να αναμένει δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε κατά 9,5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,244%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία μειώθηκαν μεταξύ 9 και 11,5 μ.β.
Trades και οίκοι «ψηφίζουν» επενδυτική βαθμίδα
Η επιτοκιακή πολιτική
Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιό της συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από το καλοκαίρι του περασμένου έτους, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Οι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ.
Πτωτικά κινούνται επίσης, και οι αποδόσεις στο μικρότερο άκρο της καμπύλης, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις αλλαγές στην νομισματική πολιτική.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε 9 bps στο 2,727%. Η απόδοση του γαλλικού 2ετούς μειώθηκε κατά 8,5 μ.β., της Ισπανίας κατά 10,5 μ.β. και της Ιταλίας κατά 9,5 μ.β.
«Η κίνηση στα ομόλογα της ευρωζώνης έχει νόημα μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι έχουμε δει τα ποσοστά του πληθωρισμού να είναι λίγο πιο ήπια από το αναμενόμενο, εκτός από την Ιταλία», δήλωσε η Joann Spadigam, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της NatWest Markets.
«Η Ελλάδα βρυχάται»
«Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει τόση αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών που είναι πλέον πρόθυμοι να αρπάξουν τα ομόλογα της χώρας για πολύ χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι στην Ιταλία και όχι πολύ μακριά από τα αμερικανικά ομόλογα σε ονομαστικούς όρους» έγραφε χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα.
Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν το μοναδικό ράλι στον ανεπτυγμένο κόσμο την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς τίτλους αναφοράς κάτω από το 3,9%. Αυτό είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν τα ιταλικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, μία διαφορά που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά. Οι αποδόσεις των διετών είναι πλέον παρόμοιες με αυτές της Γαλλίας, υπογραμμίζει.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι επιδόσεις καταδεικνύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά από μια άνευ προηγουμένου κρίση που διέκοψε τη χρηματοδότηση του έθνους. Ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να σπάσουν το ανώτατο όριο του χρέους τους και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αποτρέψουν μια ύφεση, η «ελληνική οικονομία βρυχάται».
Επενδυτική βαθμίδα
Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, δήλωσαν στο Reuters τραπεζικοί αναλυτές που ασχολούνται με το ελληνικό δημόσιο χρέος, με το πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει ότι οι επενδυτές θεωρούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας «τελειωμένη συμφωνία».
«Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – ο ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της Κυριακής, αν και δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία – θα παραμείνει στην εξουσία μετά από επαναληπτική ψηφοφορία τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την Ελλάδα να διεκδικήσει εκ νέου τις αξιολογήσεις», σημείωσε το Reuters.
Σύμφωνα με αναλυτές, «μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χαρτί επενδυτικής διαβάθμισης», ενώ το Reuters σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων γύρω στο 3,9% «διαπραγματεύονται τώρα περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τις ιταλικές», η οποία έχει «έχει ήδη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης».
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες