Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος της επιστροφής εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, προχώρησε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταβολή ύψους 20.334.737,50 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή – σε χιλιάδες επαγγελματίες – των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020.

Ασφάλιση: Πώς να επιλύσετε τις διαφορές σας με το ασφαλιστικό σας ταμείο

Δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί

Πρόκειται για εισφορές που εισπράχθηκαν από δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των Ν.Π.Ι.Δ., μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ. και Ι.Δ.Ο.Χ.).

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης  ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι τις 2 Μαΐου  και δεν έχουν από οποιαδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο.

Πρόκειται για  πρώτη καταβολή, που αφορά 6.810 δικαιούχους ενώ το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 13.738,61 ευρώ.

Επόμενες επιστροφές

Θα ακολουθήσουν και επόμενες καταβολές καθώς οι υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων, καθώς και όσων υποβλήθηκαν από μετά την 3η Μαίου, προκειμένου να αποδοθούν τα αντίστοιχα ποσά με την ίδια διαδικασία σε επόμενη καταβολή.

Συνολικά υπολογίζεται ότι η επιστροφή εισφορών αφορά περίπου 23.000 επαγγελματίες δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς, οι οποίοι θα απευθυνθούν στην ειδική πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που έθεσε σε λειτουργία ο e – ΕΦΚΑ.

Το θέμα είχαν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020».

Παρουσιάστηκε μάλιστα από τον ΟΤ στις 07.04.2023, με τίτλο «ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί».

Το ιστορικό της διεκδίκησης

Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες έμμισθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:

Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου –  με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμισθους υγειονομικούς.

Ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να τροποποιήσει το σύστημα των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων γεγονός που εξανάγκασε τους εντολείς εργοδότες των ως άνω μισθωτών ασφαλισμένων να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τις νόμιμες, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παράνομη είσπραξη από χιλιάδες εντολείς – εργοδότες και ασφαλισμένους, εισφορών που δεν οφείλονταν επί 21 μήνες (Ιανουάριος 2019 έως και Σεπτέμβριος 2020), ύψους πολλών εκατομμυρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax