Το ευρώ διατήρησε τη θέση του ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο για το εμπόριο, τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία αποθεματικών, ακόμα και παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μείωσε σημαντικά την εξάρτησή της από αυτό μετά τις κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ ως «παγκόσμια νομίσματα» τίθεται υπό αμφισβήτηση από την ανάδυση της Κίνας, την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και από τη συζήτηση για μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία στις αναδυόμενες χώρες από την Ινδία στη Βραζιλία.

Μεγαλώνει το οικονομικό χάσμα Ευρώπης -ΗΠΑ

Ωστόσο, η ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για τον διεθνή ρόλο του ευρώ υπογραμμίζει την ανθεκτικότητά του, παρόλο που υπάρχει ρητή προειδοποίηση ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ το ευρώ διατήρησε ή και αύξησε το μερίδιό του στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, το διεθνές χρέος και τα δάνεια, καθώς και στον τζίρο συναλλάγματος.

Ωστόσο, το μερίδιό του στις παγκόσμιες πληρωμές μέσω του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT μειώθηκε από περίπου 40% σε 30%, αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό προς όφελος του δολαρίου, με οριακά μόνο κέρδη σε εναλλακτικά νομίσματα όπως το ρενμίνμπι της Κίνας.

Λαγκάρντ για τα 25 χρόνια της EKT: Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα

Η επίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία μείωσε τη χρήση του ευρώ ως νόμισμα τιμολόγησης και στράφηκε στο ρούβλι και το ρενμίνμπι μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές δυνάμεις για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αλλά η χρήση του ρουβλίου στο σύστημα SWIFT κατέρρευσε μετά την αποσύνδεση των τραπεζών της από αυτό το δίκτυο, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η έκθεση δεν παρείχε δεδομένα για εναλλακτικά συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως αυτό της Ρωσίας και της Κίνας.

Η έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι ένα διεθνώς χρησιμοποιούμενο νόμισμα μπορεί γρήγορα να αντικατασταθεί από ένα άλλο όταν αλλάξουν οι εμπορικές ροές.

Πού πρωταγωνιστεί

Μάλιστα, ανέφερε στοιχεία από την ίδια την Ευρώπη, όπου το ευρώ έχει αντικαταστήσει το δολάριο ως νόμισμα τιμολόγησης σε χώρες που γειτνιάζουν με τη ζώνη του ευρώ από την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος το 1999.

«Το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της που συνοδεύει την έκθεση.

Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση», όπως η πλήρης ένωση  των κεφαλαιαγορών, θα είναι «κομβική για την αύξηση της ανθεκτικότητας του διεθνούς ρόλου του ευρώ σε μια δυνητικά πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία».

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το Λονδίνο παραμένει ο κύριος τόπος διαπραγμάτευσης συναλλάγματος σε ευρώ και ότι η σημασία της Βρετανίας για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές δραστηριότητες σε ευρώ δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά μετά το Brexit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές