Η νομισματική μας ένωση έχει δοκιμαστεί πολλές φορές το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε βγει πιο δυνατοί. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε άρθρο της με αφορμή τα 25 χρόνια της τράπεζας.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει πολύ έδαφος να καλύψει για να περιορίσει τον πληθωρισμό

Πιο συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι την 1η Ιουνίου 1998, ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προετοιμαστεί για την κυκλοφορία του ευρώ – της μεγαλύτερης αλλαγής νομίσματος στον κόσμο. Ως δικηγόρος εκείνη την εποχή, γράφει, θυμάμαι πόσο μανιωδώς αναθεωρούσαμε συμβάσεις με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που σύντομα θα εξαφανίζονταν. Θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα; Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε την 25η επέτειο αυτού του θεσμού, γνωρίζουμε ότι λειτουργεί και ότι το ευρώ έχει φέρει την Ευρώπη πιο κοντά.

Έχοντας εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη διαφύλαξη του ευρώ, το προσωπικό μας στη Φρανκφούρτη, μαζί με συναδέλφους στις 20 εθνικές κεντρικές τράπεζες της νομισματικής ένωσης, εργάζονται ακούραστα για να επιτύχουν την εντολή μας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Αυτό το έργο είναι κρίσιμο για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει.

Ευρώ: το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα

Τα τελευταία 25 χρόνια, καλωσορίσαμε εννέα νέες χώρες στη ζώνη του ευρώ, φέρνοντάς μας από 11 σε 20. Και αναλάβαμε νέους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σήμερα το ευρώ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στο διεθνές νομισματικό σύστημα, μετά το δολάριο ΗΠΑ.

Υπήρξαν κάποιες δύσκολες στιγμές στην πορεία. Όμως, μέσα από τα οικονομικά υψηλά και χαμηλά που καθοδηγούσαν οι προκάτοχοί μου Wim Duisenberg, Jean-Claude Trichet και Mario Draghi, η ΕΚΤ επικεντρωνόταν πάντα στην οικοδόμηση ισχυρότερων θεμελίων για το μέλλον της Ευρώπης μέσω της εκτέλεσης της εντολής μας.

Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη

Η πανδημία και ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν δείξει ότι η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί μπορεί να σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο ασταθής στο μέλλον. Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η ΕΚΤ υπήρξε, και θα συνεχίσει να είναι, μια αξιόπιστη άγκυρα σταθερότητας.

Δείξαμε ότι μπορούμε να δράσουμε και να προσαρμοστούμε γρήγορα ακόμη και στις πιο σοβαρές προκλήσεις. Μόλις λίγους μήνες αφότου έγινα πρόεδρος της ΕΚΤ, ανταποκριθήκαμε γρήγορα στην πανδημία με μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στην πιο οξεία φάση της, αποφεύγοντας τους αποπληθωριστικούς κινδύνους.

Σήμερα, ενεργούμε με την ίδια αποφασιστικότητα για τη μείωση του πληθωρισμού. Μετά από χρόνια πολύ χαμηλού, ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αυτό διαβρώνει την αξία του χρήματος, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη και βλάπτοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ – ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Προσήλωση στη μάχη για τον πληθωρισμό

Επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στη μάχη για τον πληθωρισμό, πρόσθεσε ότι θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ και θα τα φέρουμε σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα –και θα τα διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί– για να επιστρέψουμε έγκαιρα τον πληθωρισμό στον στόχο μας.

Όπως μας υπενθυμίζουν τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα, το έργο της νομισματικής πολιτικής υποστηρίζεται από ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών και το αντίστροφο. Από το 2014, όταν αναλάβαμε την τραπεζική εποπτεία, εργαστήκαμε για να διατηρήσουμε τις τράπεζες υγιείς στη ζώνη του ευρώ. Και οι τραπεζικές εποπτικές αρχές υπό την προεδρία του Andrea Enria θα συνεχίσουν τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ανθεκτικές στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πιο δυνατοί

Η νομισματική μας ένωση έχει δοκιμαστεί πολλές φορές το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κρίσεις που θα μπορούσαν να μας  έχουν διαλύσει – κυρίως η μεγάλη οικονομική κρίση, η κρίση του δημόσιου χρέους, η πανδημία. Αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε βγει πιο δυνατοί. Τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εσωτερική δύναμη.

Καθώς ο κόσμος γίνεται πιο απρόβλεπτος, η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα σε δύο μέτωπα. Ενσωματώνοντας τις κεφαλαιαγορές της, η Ευρώπη μπορεί να διευκολύνει καλύτερα τις επενδύσεις στους πράσινους και ψηφιακούς τομείς που είναι τόσο κρίσιμοι για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξής της. Και με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο τραπεζικός τομέας συμβάλλει στον περιορισμό των κινδύνων κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων αντί να τους ενισχύει.

Η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Simone Veil είπε κάποτε ότι «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ικανή για αλληλεγγύη, ανεξαρτησία και συνεργασία». Αυτό αποτυπώνει καλά αυτό που αντιπροσωπεύει το ευρώ. Τελικά, το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Είναι η ισχυρότερη μορφή ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αντιπροσωπεύει μια ενωμένη Ευρώπη που συνεργάζεται, προστατεύοντας και ωφελώντας όλους τους πολίτες της.

Και η ΕΚΤ θα είναι πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας, καταλήγει με έμφαση η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή