Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να τροφοδοτούν εκ νέου τις ανησυχίες για το εύρος της αντίδρασης της Bank of England και την επίδραση της σύσφιγξης στην οικονομία.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,24%, με τον κλάδο των χημικών να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,50% στις 7.531 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,19% στις 16.080 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,33% στις 7.269 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 8,7%, στο ίδιο επίπεδο με τον Μάιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στο 8,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, στο 0,6%. Στο δυσάρεστο μέρος για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, ο πυρήνας του πληθωρισμού – εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων – αυξήθηκε στο 6,5% από 6,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να προχωρήσει στην 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς αντιμετωπίζει την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης συγκράτησης του πληθωρισμού χωρίς να δημιουργήσει κρίση και ύφεση.

Ο επίμονος πληθωρισμός και η  «σφιχτή» αγορά εργασίας οδήγησαν τους οικονομολόγους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για την κορύφωση των επιτοκίων και ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται πλέον να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών