Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε υψηλότερος του αναμενόμενου κατά τον Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – αυξήθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση, από 6,8% τον Απρίλιο, ήτοι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αλλά συνεχίζει να υπερβαίνει τις προβλέψεις συναίνεσης και παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.

Βρετανία: Αντιμέτωπη με μια κρίση στεγαστικών δανείων

Τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα

Αξίζει να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να προχωρήσει στην 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς αντιμετωπίζει την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης συγκράτησης του πληθωρισμού χωρίς να δημιουργήσει κρίση και ύφεση.

Ο επίμονος πληθωρισμός και η  «σφιχτή» αγορά εργασίας οδήγησαν τους οικονομολόγους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για την κορύφωση των επιτοκίων και ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται πλέον να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σημειώσει ετήσιο πληθωρισμό 6,9% φέτος, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των προηγμένων οικονομιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή