Mήνυση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης κατέθεσε η PhRMA, η Ένωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην παραγωγή φαρμάκων, μαζί με άλλους δύο οργανώσεις με στόχο να εμποδίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα που δίνει την εξουσία στο στο Medicare  να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων.

Στην καταγγελία που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας, η PhRMA μαζί με την National Infusion Center Association και την Global Colon Cancer Association υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων είναι αντισυνταγματικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υποχωρεί μετά την πίεση των φαρμακοβιομηχανιών

Πρόκειται για την τέταρτη μήνυση που αμφισβητεί τον νόμο, ο οποίος αποτελεί τμήμα του νομοσχεδίου που υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού  (IRA). Οι προηγούμενες αγωγές έγιναν από τις φαρμακοβιομηχανίες Merck, Bristol Myers Squibb, οι οποίες είναι μέλη της PhRMA  και από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Τι ισχυρίζεται η φαρμακοβιομηχανία

Η φαρμοκοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω θα περιορίσει τα κέρδη και θα την αναγκάσει να αποσυρθεί από την ανάπτυξη πρωτοποριακών νέων θεραπειών.

Οι Αμερικανοί δαπανούν περισσότερα για συνταγογραφούμενα φάρμακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τιμολόγηση των φαρμάκων στοχεύει στην εξοικονόμηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2031 μέσω διαπραγματεύσεων για τις τιμές των φαρμάκων που κοστίζουν περισσότερο στο Medicare.

Η τελευταία αγωγή υποστηρίζει ότι η «απεριόριστη εξουσία» που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας  (HHS) από το Κογκρέσο έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης τιμών παραβιάζει την όγδοη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει από υπερβολικά πρόστιμα, και την πέμπτη τροπολογία, εξαιρώντας βασικές αποφάσεις από τη δημόσια γνώμη.

Η PhRMA και οι άλλες δύο ομάδες επιδιώκουν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ανώτατων ορίων τιμών και την κήρυξη της διαπραγμάτευσης των τιμών του IRA ως αντισυνταγματική.

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Σε απάντηση στις προηγούμενες αγωγές, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ που να εμποδίζει το Medicare να διαπραγματεύεται χαμηλότερες τιμές φαρμάκων.

Εκπρόσωπος του HHS δήλωσε την Τετάρτη ότι ο νόμος είναι με το μέρος του. «Όπως έχει ήδη καταστήσει σαφές ο υπουργός , θα υπερασπιστούμε σθεναρά τον νόμο του προέδρου για τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, ο οποίος ήδη συμβάλλει στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με αναπηρία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή