Την έναρξη μιας πρωτοβουλίας για την ανακύκλωση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σε παγκόσμια κλίμακα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Mastercard. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανακύκλωση των καρτών οι οποίες επί του παρόντος κατασκευάζονται από πλαστικό και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Με το «κομπόδεμα» και με κάρτες βγαίνει ο μήνας των νοικοκυριών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών, αρχικά θα συνεργασθεί με τη βρετανική τράπεζα HSBC σε οκτώ υποκαταστήματα στη Βρετανία. Στην ίδια ανακοίνωση, η Mastercard αναφέρει ότι στην πρωτοβουλία αυτή θα μπορούν να συμμετάσχουν τράπεζες από όλο τον κόσμο. Κάποιες εξ αυτών των τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο και θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση οικονομιών κλίμακας.

«Καλούμε όλους τους εκδότες καρτών σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν μαζί μας, σε όποια περιοχή κι αν βρίσκονται, και να προσφέρουν την ανακύκλωση καρτών στους πελάτες τους», δήλωσε ο Αζάι Μπχάλα, πρόεδρος του τμήματος cyber και πληροφοριών της Mastercard.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Mastercard θα παράσχει μηχανές τεμαχισμού στην HSBC, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χωρέσει 10.000 κάρτες, που ισοδυναμούν με 50 κιλά πλαστικού. Μόλις γεμίζει, θα μεταφέρεται σε εγκατάσταση ανακύκλωσης πλαστικού.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν αποκαλύφθηκαν. Το πιλοτικό έργο, το οποίο θα έχει αρχικά διάρκεια ένα εξάμηνο, θα επιτρέψει στους πελάτες να ανακυκλώσουν οποιαδήποτε πλαστική κάρτα, ακόμη και εκείνες που έχουν εκδοθεί από ανταγωνίστριες εταιρείες.

«Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης θα μας μας σκιαγραφήσει μια πολύ σημαντική εικόνα για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας», δήλωσε ο Χοσέ Καρβάλιο, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσίας και προσωπικής τραπεζικής της HSBC στη Βρετανία.

Όπως δήλωσε η Mastercard, επί του παρόντος, σχεδόν 3,1 δισ. κάρτες είναι εν ενεργεία. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι κατασκευάζονται περίπου 600 εκατ. κάρτες, η καθεμία με διάρκεια ζωής περίπου πέντε ετών.

Βάσει των στοιχείων της Nilson Report -εταιρεία ερευνών και ανάλυσης της εν λόγω αγοράς- σχεδόν 26 δισ. ήταν ενεργές το 2022. Η εταιρεία αναμένει ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φθάσει στις 28,4 δισ. κάρτες μέχρι το 2027.

Η αυξανόμενη χρήση πλαστικού είναι μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις στον κόσμο, με τα πλαστικά απόβλητα να θάβονται σε χωματερές ή να μολύνουν τα ποτάμια και τους ωκεανούς. Η διαδικασία παραγωγής πλαστικού είναι επίσης μια σημαντική πηγή δημιουργίας αερίων του θερμοκηπίου τα οποία θερμαίνουν τον πλανήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green