Η Google, η οποία χρόνια υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι σε ισχυρισμούς για μονοπωλιακές πρακτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προχώρησε στη δική της καταγγελία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από τον μακροχρόνιο αντίπαλο, την Microsoft.

Σε επιστολή προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) την Τετάρτη, η Google ισχυρίζεται ότι η Microsoft χρησιμοποιεί αθέμιτους όρους αδειοδότησης για να «κλειδώσει τους πελάτες» και να ασκήσει έλεγχο στην αγορά υπολογιστικού νέφους, κοινώς στο cloud.

Η Ιαπωνία θέλει να «σπάσει» το μονοπώλιο των Apple και Google

Όπως αναφέρει το CNBC, η επιστολή εστάλη ως απάντηση σε ένα γενικό αίτημα της FTC για σχολιασμό από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά σχετικά με δυνητικά αντι-ανταγωνιστικές πράξεις στον κλάδο του cloud.

Οι καταγγελίες της Google

Στην έγγραφη καταγγελία της η Google ξεχωρίζει την Microsoft, υποστηρίζοντας ότι μέσω των κυρίαρχων προϊόντων της, Windows Server και Microsoft Office, η εταιρεία μπορεί να καταστήσει δύσκολο για το τεράστιο πελατολόγιό της να χρησιμοποιεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την δική πρόταση υποδομής cloud, δηλαδή την πλατφόρμα Azure.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, η Google περιγράφει τους περιορισμούς αδειοδότησης της Microsoft ως έναν «πολύπλοκο ιστό» που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας εταιρικού λογισμικού.

Η Google προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας στην επιστολή της ότι ο εν λόγω έλεγχος αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Υπογράμμισε διαδοχικές κυβερνοεπιθέσεις στις οποίες εμπλέκονται προϊόντα της Microsoft, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης της SolarWinds.

Στην επιστολή της Google προς την FTC πυρά δέχεται μια ακόμα αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του cloud. Αυτή δεν είναι άλλη από την Oracle, η οποία σύμφωνα με την Google εφαρμόζει πρακτικές που είναι επιζήμιες για τους πελάτες της.

«Με υπερβολικά πολύπλοκες συμφωνίες που επιδιώκουν να “κλειδώσουν” τους πελάτες στα οικοσυστήματά τους», δήλωσε η Google, εταιρείες όπως η Microsoft και η Oracle «όχι μόνο εξαναγκάζουν τους πελάτες προς ένα μονολιθικό μοντέλο cloud, αλλά και περιορίζουν τις επιλογές, αυξάνουν το κόστος για τους πελάτες και διαταράσσουν τα αναπτυσσόμενα και ακμάζοντα ψηφιακά οικοσυστήματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Τα… φάουλ της Google

Πάντως η ίδια η Google δεν είναι… άγνωστη με τις καταγγελίες για αντι-μονοπωλιακές πρακτικές. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τη δεύτερη αντι-μονοπωλιακή αγωγή του κατά της Google μέσα σε μόλις δύο χρόνια, με στόχο τη διαφημιστική της δραστηριότητα.

Η προηγούμενη μήνυση του υπουργείου, που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2020, επί κυβέρνησης Τραμπ, κατηγορούσε την Google ότι λειτουργούσε μονοπωλιακά για να αποκόψει τον ανταγωνισμό στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης μέσω συμφωνιών αποκλεισμού. Εκείνη η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί σε δίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Google αντιμετωπίζει επίσης τρεις ακόμη αντιμονοπωλιακές αγωγές από ομάδες γενικών εισαγγελέων αμερικανικών πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης μιας που επικεντρώνεται στη διαφημιστική της δραστηριότητα υπό την ηγεσία του γενικού εισαγγελέα του Τέξας.

Μία ιστορία από τα ’90

Στη δεκαετία του 1990, μία υπόθεση μονοπωλιακής πρακτικής κλόνισε την τότε παντοδύναμη Microsoft. Η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε την κυριαρχία της στις σουίτες εφαρμογών γραφείου, λόγω του Office, για να ωθήσει τους καταναλωτές προς το δικό της πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο (ο… αείμνηστος Internet Explorer), εξοντώνοντας τον ανταγωνισμό από νεοεισερχόμενους όπως ήταν τότε η Netscape (που επίσης έχει παύσει να υφίσταται εδώ και χρόνια).

Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε εκείνη την υπόθεση, αναγκάζοντας τελικά τη Microsoft να επιτρέψει στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών (που σε συντριπτικό ποσοστό χρησιμοποιούσαν Windows) να χρησιμοποιούν προγράμματα περιήγησης και άλλων εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή