Στο “κόκκινο” έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με την Bank of England να εκπλήσσει τους επενδυτές με την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για το σενάριο της ύφεσης στη βρετανική οικονομίας.

Τράπεζα της Αγγλίας: Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76% στις 7.502 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 15.988 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,79% στις 7.203 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας διανομής ειδών παντοπωλείου Ocado Group σημείωσαν άνοδο 32% μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο οι ισχυρές επιδόσεις της ήρθαν εν μέσω “εικασιών περί ενδιαφέροντος για προσφορά από περισσότερους από έναν Αμερικανούς μνηστήρες”.

Με το βλέμμα στην BoE

Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι ως προς το αν η Bank of England θα προχωρούσε σε αύξηση κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, αν και η πλειοψηφία προτίμησε την πρώτη επιλογή. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με ψήφους 7-2 να αυξήσει τα επιτόκια στο 5% (+50 μ.β.) για να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης στην οικονομία..

Τα στοιχεία για τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν την ανθεκτικότητα του πληθωρισμού στην βρετανική οικονομία, με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 8,7% και τον πυρήνα του πληθωρισμού να επιταχύνεται στο 7,1% από 6,8%.

Ο Stephen Gallo, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην BMO Capital Markets, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε μια “αργά κινούμενη δημοσιονομική κρίση”, αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα συνεδρίαζαν επίσης και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Η πρώτη εναρμονίσθηκε με τη γενικευμένη τάση και αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,50%, στο 1,75% από 1,50%. Η δεύτερη όμως επίσης κινήθηκε πιο επιθετικά σε σχέση με τις προσδοκίες, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25% από 1,75% πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές