Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντληθούν διδάγματα και να ληφθούν μέτρα από την κρίση της Credit Suisse που οδήγησε στην κατάρρευση της τράπεζας και την αναγκαστική διάσωσή της από την ανταγωνίστρια τράπεζα UBS.

«Αυτά τα μέτρα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια εμπιστοσύνης όπου είναι δυνατόν και να διασφαλιστεί ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικών επιλογών για τη σταθεροποίηση, την ανάκαμψη ή την εκκαθάριση μιας ιδιαίτερα σημαντικής τράπεζας σε περίπτωση κρίσης», αναφέρει η ελβετική κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για το 2023.

Ολοκληρώθηκε το deal της UBS με την Credit Suisse – Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Η SNB σημείωσε επίσης πως δεν είναι ακόμη σε θέση να κρίνει πόσο ανθεκτικό μπορεί να αποδειχθεί το νέο τραπεζικό σχήμα που προέκυψε από την συγχώνευση της Credit Suisse με την UBS.

«Τα διαθέσιμα προς το παρόν δεδομένα δεν επαρκούν για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της ενοποιημένης τράπεζας σε μια τέτοια ανάλυση με μακροπρόθεσμες προοπτικές», ανέφερε η έκθεση της SNB.

Αντιμέτωπη με πρόστιμα δισ. δολ. η UBS

Αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα αναφορικά με τις συναλλαγές της Credit Suisse Group AG με την Archegos Capital, βρίσκεται η UBS Group AG, καθώς η ελβετική τράπεζα κληρονομεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του πρώην αντιπάλου της.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το πρόστιμο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την Archegos μπορεί να φτάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο έως και 100 εκατομμύρια στερλίνες (128 εκατομμύρια δολάρια). Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή