Ολοκληρώθηκε και επίσημα σήμερα Δευτέρα η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, δημιουργώντας έναν τραπεζικά τιτάνα διπλάσιο από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.

Η UBS συμφώνησε στο deal ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, με τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξαγορά εν μέσω ανησυχιών ότι οι σοβαρές απώλειες στην Credit Suisse θα αποσταθεροποιούσαν το τραπεζικό σύστημα.

Η διευρυμένη UBS θα έχει ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα καλύψουν ζημιές έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισεκατομμύρια δολάρια) αφού η UBS πραγματοποιήσει τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ως μέρος της συναλλαγής, καθώς απορροφά ένα χαρτοφυλάκιο που δεν «ταιριάζει πλήρως με το επιχειρηματικό της προφίλ και το προφίλ κινδύνου».

Ο νέος όμιλος θα επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δίνοντας στην UBS, τον μεγαλύτερο διαχειριστή πλούτου στον κόσμο, μια ηγετική θέση σε βασικές αγορές που διαφορετικά θα χρειαζόταν χρόνια να κατακτήσει. Η συγχώνευση θέτει επίσης ένα τέλος στην 167χρονη ιστορία της Credit Suisse, η οποία αμαυρώθηκε τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και απώλειες.

Οι δύο τράπεζες απασχολούν από κοινού 120.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, αν και η UBS έχει ήδη δηλώσει ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας για να επωφεληθεί από τις συνέργειες και να μειώσει το κόστος.

Οι «κόκκινες γραμμές» στα στελέχη της Credit Suisse

Εν των μεταξύ, η UBS Group AG αναμένεται να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στους τραπεζίτες της Credit Suisse Group AG, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων πελατών από χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Μια λίστα που αποτελείται από σχεδόν δύο δωδεκάδες «κόκκινες γραμμές» θα απαγορεύσει στο προσωπικό της Credit Suisse μια σειρά δραστηριοτήτων, έναν περιορισμό που αποσκοπεί στον μετριασμό του κινδύνου για την UBS, ανέφερε η εφημερίδα την Κυριακή. Νωρίτερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για λίγους «ανώμαλους» μήνες καθώς εργάζεται για την περίπλοκη ενοποίηση.

Εκτός από την πρόκληση συζητήσεων σχετικά με τις βαθιές περικοπές σε επίπεδα προσωπικού και την εκκαθάριση πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, το κλείσιμο της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποχωρήσεις βασικών στελεχών καθώς η διοίκηση διαμορφώνεται υπό την Ermotti.

Οι δύσκολες προκλήσεις

Η UBS παλεύει με το πώς να καταπιεί έναν μικρότερο αντίπαλο που έχει ιστορικά αντιμετωπίσει πελάτες με μεγαλύτερο κίνδυνο και πιο εξωτικές οικονομικές προσφορές που τελικά έπαιξαν ρόλο στην πτώση της. Η Credit Suisse πάλεψε να ανακάμψει μετά από ζημίες δισεκατομμυρίων από την Archegos Capital Management και άλλα σκάνδαλα. Ο δανειστής τελικά διασώθηκε από την UBS μετά από τεράστιες εκροές που ώθησαν την τράπεζα στο χείλος του γκρεμού τον Μάρτιο.

Άλλοι περιορισμοί για τους τραπεζίτες της Credit Suisse θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας νέων προϊόντων χωρίς έγκριση από τους διευθυντές της UBS και την απαίτηση να ζητήσουν άδεια για την επέκταση δανείων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία όπως σκάφη αναψυχής, πλοία και ακίνητα άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι Financial Times.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, υπέδειξε στους υπαλλήλους ότι η εξαγορά της τράπεζας από την UBS θα κλείσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Bloomberg News. Ενώ η δουλειά που κάνει κάθε εργαζόμενος δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, θα υπάρξουν ενημερωμένοι κανόνες δέσμευσης που «πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε», έγραψε. Οι εκπρόσωποι της Credit Suisse και της UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σημείωμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή