Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατηγόρησε την Τετάρτη την Amazon ότι έχει εγγράψει εκατομμύρια καταναλωτές στη συνδρομητική υπηρεσία της, Amazon Prime, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και ότι έχει καταστήσει δύσκολη την ακύρωση της συνδρομής. Πρόκειται για μία ακόμα “στοχοποίηση” της FTC κατά του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η FTC κατέθεσε μήνυση σε βάρος της Amazon στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία «εξαπάτησε εν γνώσει της εκατομμύρια καταναλωτές εγγράφοντάς τους εν αγνοία τους στο Amazon Prime». Απαντώντας ωστόσο η Amazon χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της FTC «ψευδείς για τα γεγονότα και το νόμο».

TikTok: Απέναντι από την Amazon στον ανταγωνισμό του online shopping

Η Amazon έχει χρησιμοποιήσει «χειριστικά, καταναγκαστικά ή παραπλανητικά σχέδια στο interface χρήστη, γνωστά ως «σκοτεινά μοτίβα» για να ξεγελάσει τους καταναλωτές ώστε να εγγραφούν σε αυτόματη ανανέωση συνδρομών Prime», δήλωσε η FTC καθώς επιδιώκει αστικές κυρώσεις και μόνιμη διαταγή για την αποτροπή μελλοντικών παραβιάσεων.

Η μήνυση είναι μία από τις πολλές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με σκοπό να χαλιναγωγήσει την τρομακτική δύναμη που έχουν αποκτήσει στην αγορά οι εταιρείες Big Tech, σε μια προσπάθειά της να αυξήσει τον ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών.

Η FTC επισήμανε ότι το Amazon Prime είναι το μεγαλύτερο συνδρομητικό πρόγραμμα στον κόσμο, αποφέροντας έσοδα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Προσφέρει γρήγορη, δωρεάν αποστολή σε εκατομμύρια είδη, διάφορες εκπτώσεις και πρόσβαση σε ταινίες, μουσική και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και άλλα προνόμια.

Τα μέλη του Amazon Prime στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν 139 δολάρια ετησίως και αντιστοιχούν σε μεγάλο μέρος του όγκου πωλήσεων της Amazon. Η Prime, η οποία έχει περισσότερα από 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας για τις άλλες επιχειρήσεις της Amazon, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας ροής Prime Video και της υπηρεσίας παράδοσης ειδών παντοπωλείου.

Tι απάντησε η Amazon

Σε απάντησή της, η Amazon ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι οι πελάτες αγαπούν την Prime, και από τη σχεδίασή μας κάνουμε ξεκάθαρο και απλό για τους πελάτες να εγγραφούν ή να ακυρώσουν τη συνδρομή τους».

Η Amazon πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η FTC ανακοίνωσε αυτήν την μήνυση χωρίς να μας ειδοποιήσει, εν μέσω των συζητήσεών μας με τα μέλη της επιτροπής FTC για να διασφαλίσουμε ότι κατανοούν τα γεγονότα, το πλαίσιο και τα νομικά ζητήματα και προτού μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο με τα μέλη της επιτροπής».

Η μήνυση της Τετάρτης κατατέθηκε την ημέρα που η Amazon ανακοίνωσε τις ημερομηνίες Ιουλίου της μεγάλης εκδήλωσης πωλήσεων Prime Day.

Η μήνυση ανέφερε ότι κάτω από τη σημαντική πίεση της FTC, η Amazon άλλαξε τη διαδικασία ακύρωσης τον Απρίλιο, αλλά ότι «οι παραβιάσεις συνεχίζονται» και ότι εξακολουθούν να «απαιτούνται πέντε κλικ σε επιτραπέζιους υπολογιστές και έξι σε κινητά για να ακυρώσουν οι καταναλωτές την εγγραφή τους στο Amazon Prime».

Η FTC διερευνά τις διαδικασίες εγγραφής και ακύρωσης για το πρόγραμμα Prime από τον Μάρτιο του 2021.

Οι καταναλωτές που προσπάθησαν να ακυρώσουν τη συνδρομή τους στο Prime βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά δαιδαλώδη βήματα για να ολοκληρώσουν το έργο της ακύρωσης, σύμφωνα με την καταγγελία. Η καταγγελία της FTC ανέφερε ότι η Amazon χρησιμοποίησε τον όρο “Iliad Flow” για να περιγράψει τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2016, αναφερόμενη στο επικό ποίημα του Ομήρου, Ιλιάδα, για τον Τρωικό Πόλεμο.

Η FTC ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου διακανονισμό 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων με την υπηρεσία Ring της Amazon, αφότου αποδείχτηκε ότι κάμερες της εταιρείας είχαν χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ορισμένων πελατών. Την ίδια ημέρα, η FTC είπε ότι η Amazon συμφώνησε να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ισχυρισμούς ότι παραβίασε τα δικαιώματα ιδιωτικότητας παιδιών, καθώς απέτυχε να διαγράψει τις ηχογραφήσεις της τεχνολογίας εικονικού βοηθού Alexa κατόπιν αιτήματος των γονέων και αντίθετα τις διατήρησε για περισσότερο από το οριζόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία