Ως επιστέγασμα στους ολοένα στενότερους επενδυτικούς δεσμούς Αμερικής-Ινδίας έρχεται η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στις ΗΠΑ.

Google: Σχέδια να μεταφέρει μέρος της παραγωγής στην Ινδία

Όπως σημειώνει το Reuters, η επίσκεψη Μόντι ενδέχεται να ενθαρρύνει περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στη χώρα της Νότιας Ασίας, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μεταποίηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων για την Ινδία, με πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται μεταξύ 2000 και 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι επενδύσεις

Το Reuters συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα προσφάτως ανακοινωθέντα επενδυτικά πλάνα στην Ινδία, που έχουν ως εξής:

TESLA

Ο Ίλον Μασκ δήλωσε ότι ο Μόντι πιέζει την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων να πραγματοποιήσει μια «σημαντική επένδυση» στη χώρα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται σύντομα.

MICRON TECHNOLOGY

Το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας ενέκρινε το σχέδιο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας κατασκευής τσιπ Micron Technology για μια νέα μονάδα δοκιμών και συσκευασίας ημιαγωγών, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή, πριν από την επίσημη επίσκεψη του Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Boeing

Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 24 εκατ. δολάρια στην Ινδία για τη δημιουργία ενός κέντρου εφοδιαστικής για τα ανταλλακτικά αεροσκαφών. Η ανακοίνωση προηγήθηκε της παραγγελίας της Air India για 220 αεροσκάφη της εταιρείας.

AMAZON.COM

Η Amazon Web Services δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία έως το 2030 για την κατασκευή της υποδομής cloud και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

APPLE

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας άνοιξε τα καταστήματά του στη Βομβάη και στο Δελχί τον Απρίλιο. Προσπαθεί να καταστήσει την Ινδία μεγαλύτερη παραγωγική βάση και έχει αρχίσει να κατασκευάζει εκεί διάφορα προϊόντα μέσω των συμβεβλημένων κατασκευαστών ηλεκτρονικών Foxconn, Wistron και Pegatron.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ δήλωσε ότι η Apple «δεσμεύεται να αναπτυχθεί και να επενδύσει σε όλη τη χώρα».

FOXCONN

Η ταϊβανέζικη εταιρεία που λειτουργεί ως υπεργολάβος τεχνολογικών κολοσσών, σχεδιάζει να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής στο νοτιο-ινδικό κρατίδιο Τελανγκάνα και σχεδόν 968 εκατ. δολάρια στη γειτονική Καρνατάκα. Οι επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας, δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι.

Ο προμηθευτής της Apple σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ινδία για την κατασκευή των AirPods, των ασύρματων ακουστικών της Apple.

CISCO SYSTEMS

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύωσης θα ξεκινήσει την παραγωγή στην Ινδία, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της. Έχει θέσει ως στόχο η αξία της παραγωγής στην Ινδία και των εξαγωγών να αγγίξει το 1 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια.

WALMART

Ο διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα του λιανεμπορίου συναντήθηκε με τον Μόντι κατά την επίσκεψή του στην Ινδία τον περασμένο μήνα και επανέλαβε ότι η εταιρεία σχεδιάζει εξαγωγές από την Ινδία ύψους 10 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή