Σκληρή προμηνύεται η μάχη για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετοί που φλερτάρουν με την θέση.

Από τους πιο προβεβλημένους υποψήφιους η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η ευρωπαία επίτροπος  για ψηφιακά θέματα και θέματα ανταγωνισμού δήλωσε ότι θα είναι υποψήφια ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίηση της που η Δανία την πρότεινε για την θέση.

Πρώην υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών στη Δανία, η Βεστάγκερ βρίσκεται στο τιμόνι της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ για σχεδόν μια δεκαετία, έχοντας επιβάλλει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά ομίλων όπως η Apple και η Amazon. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, απείλησε να διαλύσει την Google εάν συνεχίσει να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ψηφιακών διαφημίσεων.

Άλλοι υποψήφιοι

Ωστόσο, εκτός από την κα. Βεστάγκερ στην κούρσα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συμμετέχουν και άλλα ονόματα υψηλού προφίλ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο θεωρείται ως βασικός υποψήφιος για την θέση, αφού προτάθηκε από τη Ρώμη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ντανιέλε Φράνκο

Τη θέση διεκδικούν επίσης η Πολωνή αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τερέζα Τζερβίνσκα και ο Τόμας Όστρος, επίσης αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ που προτάθηκε από τη Στοκχόλμη.

Τερέζα Τζερβίνσκα

Τόμας Όστρος

Στο μεταξύ και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Νάδια Καλβίνιο είπε ότι η Μαδρίτη θα προτείνει υποψήφιο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο ρόλος του προέδρου της ΕΤΕπ

Ο ρόλος του προέδρου της ΕΤΕπ θα είναι ολοένα και πιο σημαντικός καθώς τέτοιες πολυσυμμετοχικές τράπεζες καλούνται πλέον να χρηματοδοτούν έργα υποδομής και ανάπτυξης που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Η τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος πολυσυμμετοχικός δανειστής στον κόσμο, με ισολογισμό περίπου 550 δισ. ευρώ.

Είναι μια θέση που ενδείκνυται για τη δημιουργία διεθνούς προφίλ αφού παρέχει μεγάλες ευκαιρίες για προβολή από τα μίντια.

Ο σημερινός πρόεδρος Βέρνερ Χόγιερ θα παραιτηθεί στα τέλη του 2023 μετά από δύο θητείες. Εάν η Βεστάγκερ πάρει τη θέση, θα αποχωρήσει από την Επιτροπή πολύ πριν λήξει η θητεία της τον Οκτώβριο του 2024.

Οι υπουργοί Οικονομικών πιθανότατα θα συζητήσουν το θέμα σε άτυπη συνάντηση τον Σεπτέμβριο καθώς οι κυβερνήσεις είθισται να προσπαθούν να συμφωνήσουν με συναίνεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής