Έχει χαρακτηριστεί ως ειρωνικός και εκκεντρικός, αλλά η τελευταία κατηγορία εναντίον του, αυτή της παρενόχλησης 13 γυναικών, ήταν η βαρύτερη μέχρι σήμερα, συμπαρασύροντας το ομώνυμο hedge fund Odey Asset Management.

O Όντεϊ και η εταιρεία του – που ιδρύθηκε το 1991 – έχουν εγκαταλειφθεί από τους τραπεζίτες  και τους επενδυτές μετά την δημοσίευση της 8ης Ιουνίου από τους FT και Tortoise Media που ανέφερε καταγγελίες  σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σόρος: Η αλλαγή σκυτάλης σε μια αυτοκρατορία

Ηρθε το τέλος

Tην Τετάρτη, η Odey Asset Management διέρρευσε την πληροφορία ότι θα διαλυόταν και ότι δεν χρειαζόταν πλέον να λάβει άδεια από την Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας.

Ορισμένοι επενδυτές ανέφεραν στο Reuters ότι η αναταραχή στην Odey Asset Management που περιγράφεται από τα μέσα ενημέρωσης αντικατοπτρίζει τις θυελλώδεις οικονομικές επιδόσεις του εμβληματικού της ταμείου.

«Υπάρχει ένα σημείο όπου η αστάθεια είναι πολύ ακραία και η μακροπρόθεσμη απόδοσή σας μειώνεται και νομίζω ότι η Odey είναι πέρα ​​από αυτό το σημείο, δήλωσε ο Robert Sears, επικεφαλής επενδύσεων της Capital Generation Partners με έδρα το Λονδίνο.

Πέρυσι, το εμβληματικό αμοιβαίο κεφάλαιο της Odey μέσω ενός συνδυασμού θέσεων long και short σε κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε απόδοση ρεκόρ 151% για το hedge fund, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC.

Αλλά οι τύχες αντιστράφηκαν, όπως έκαναν συχνά σε όλη τη διάρκεια της 32χρονης ιστορίας της Odey Asset Management. Στα τέλη Μαΐου, το ταμείο Odey European Inc υποχώρησε περίπου 11% από την αρχή του έτους.

Καταγγελίες για παρενόχληση

Οι καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με έναν κλάδο που εξακολουθεί να φιλοξενεί μικρά καταστήματα στα οποία κυριαρχούν τέτοιου είδους περιστατικά, όπως της Odey Asset Management.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου των FT, ο Όντεί είπε στο Reuters ότι η αναφορά ήταν επανάληψη μιας παλιάς υπόθεσης και ότι κανένας από τους ισχυρισμούς δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η κρίση του 2008

Ο Όντεϊ άφησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκίνησε την καριέρα του στην παραδοσιακή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πριν ιδρύσει την Odey Asset Management.

Ακολούθησαν και άλλες κορυφαίες εταιρείες hedge fund του Λονδίνου. Η Egerton Capital εμφανίστηκε το 1994, η Marshall Wace και η Winton ιδρύθηκαν το 1997.

Πολλοί στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου τον περιγράφουν ως έναν χαρακτήρα με γούστο για έναν πλούσιο τρόπο ζωής, ο οποίος αναδείχθηκε ευρύτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν έκανε μια περιουσία σε short πουλώντας τραπεζικές μετοχές.

Η μόχλευση

Εμπλεκόμενο στην πολιτική ως κορυφαίος υποστηρικτής του Brexit και δωρητής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, το hedge fund χρησιμοποίησε για λίγο διάστημα τον πρώην υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng ως σύμβουλο.

Ο Όντεϊ έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι «η μόχλευση είναι σαν ναρκωτικό – από τη στιγμή που την δοκίμασες, δεν θα μπορούσες ποτέ να ζήσεις χωρίς αυτή».

Το ταμείο European Inc της Odey Asset Management έκανε περίπου 31% το 2012, βοηθούμενο από μια θέση αγοράς 70 εκατομμυρίων λιρών (89 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Barclays και σημείωσε άνοδο 26% το 2013 με σύντομα στοιχήματα έναντι της Peugeot.

Η αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο της Odey μειώθηκε στα 219 εκατομμύρια ευρώ έως τον Αύγουστο του 2017 από σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News