Θέση μάχης έχει λάβει ο «μοναχικός λύκος» της Wall Street Καρλ  Άικαν, μετά την έκθεση της Hindenburg Research σύμφωνα με την οποία έχασε 15 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία.

Ετσι, πλέον από θηρευτής έχει γίνει το θήραμα και ετοιμάζεται για μια μάχη επιβίωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Jeff Jordan: Αποχωρεί από τις επενδύσεις ο «Μίδας» πίσω από το Airbnb και το Pinterest

Πλήγμα 15 δισ.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει που τώρα του κάνουν αυτά που τόσα χρόνια έκανε αυτός στους άλλους. Τον κατηγορούν δημόσια για κακή διαχείριση της εταιρείας του και πτώχευση μετόχων.

Ο Άικαν, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα απληστίας, βρίσκεται στις επάλξεις στα 87 του χρόνια από την παραθαλάσσια έπαυλή του κοντά στο Μαϊάμι.
«Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι – ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι», λέει ο Άικαν . Αλλά φαίνεται να το απολαμβάνει ακόμα, παρά την ηλικία του.

Η Hindenburg Research, που διευθύνει ο 38χρονος Nate Anderson, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην Icahn Enterprises LP.

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που η Susan Gordon,  εκτελεστική βοηθός του Αικαν από τη δεκαετία του 1990, του τηλεφώνησε για να του μεταφέρει τα «κακά μαντάτα». Σύμφωνα με τη Hindenburg, η μετοχή ήταν σημαντικά υπερτιμημένη σε σχέση με τις υποκείμενες συμμετοχές της και τα υψηλά μερίσματα της εταιρείας – μια μεγάλη έλξη για τους επενδυτές – δεν είναι βιώσιμα.

Έκτοτε, η έκθεση του Anderson κόστισε σχεδόν 15 δισ. στην τσέπη του 87χρονου δισεκατομμυριούχου.

Σε μια 90λεπτη συνέντευξη στο Bloomberg News στις 21 Μαΐου, αρνήθηκε να επιτεθεί στη Hindenburg και στην έκθεσή της. «Ναι, είναι πονοκέφαλος», σημειώνει. Αλλά  επιμένει ότι έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Ανάμεσά τους ,ο δικός του τελευταίος στόχος, η εταιρεία με αντικείμενο την αλληλουχία του DNA, Illumina.

Ο Άικαν παραδέχτηκε ότι έκανε τουλάχιστον μια δαπανηρή «γκάφα».Έχασε 9 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στοιχηματίζοντας — εσφαλμένα — ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα καταρρεύσουν.

«Πήρε το μάθημά του»

Παρόλα αυτά, ισχυρίζεται ότι πήρε το μάθημά του και έχει επιστρέψει στο να ταρακουνήσει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Αυτές τις μέρες, ο Άικαν  τις περνάει κυρίως στην έπαυλή του στο Indian Creek, βορειοανατολικά του κέντρου του Μαϊάμι. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «το νησί  δισεκατομμυριούχων». Ο Τζάρεντ Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ είναι γείτονες του. Το ίδιο και ο hedge-funder Eddie Lampert.

Ο Άικαν εξακολουθεί να παίζει τένις, να πίνει μαρτίνι και να χαλαρώνει, παρακολουθώντας μια ή δύο ταινίες καθημερινά.

«Οι άνθρωποι έρχονται και με ρωτούν, «Πώς νιώθεις; Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά δεν με επηρεάζει πραγματικά πολύ. Είναι η φύση μου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ανήσυχος δισεκατομμυριούχος»

Οι ελιγμοί του Άικαν στις TWA, RJR Nabisco, Marvel, Texaco, Blockbuster – η λίστα συνεχίζεται – έχουν μετατραπεί από ιστορία σε θρύλο. Κάποτε, χαρακτηρίστηκε ως εταιρικός επιδρομέας. Σήμερα, αυτός και οι όμοιοί του προτιμούν έναν όρο που ακούγεται πιο ήπια: ακτιβιστής επενδυτής.

«Δεν έχει ταπεινωθεί ποτέ έτσι», λέει ο Mark Stevens, βιογράφος του  Άικαν και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων MSCO.

Οι «εχθροί»

Για τους εχθρούς του, η «βόμβα» Hindenburg φαντάζει σαν κάτι αναμενόμενο.

«Υπάρχει η έννοια κάρμα  σε αυτή τη σύντομη έκθεση που ενισχύει την ιδέα ενός κύκλου ζωής και θανάτου», έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος των hedge fund Μπιλ Άκμαν όταν κυκλοφόρησε η έκθεση. Ο Άκμαν, 57 ετών, έκανε κοινό αγώνα με τον Αικαν πριν από μια δεκαετία για την Herbalife και κατέληξε να χάσει μια περιουσία.

Μια κακή δεκαετία

Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς για την άθλια απόδοση του Αικάν το τελευταίο διάστημα. Αυτή ήταν μια χαμένη δεκαετία για τη μετοχή της Icahn Enterprises. Η τιμή έχει πέσει περισσότερο από 60% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ ο S&P 500 έχει κερδίσει περίπου 153%. Τα μερίσματα αποτελούν μέρος της διαφοράς: η Icahn Enterprises έχει προσφέρει στους μετόχους συνολική απόδοση περίπου 6%. Αντίθετα, ο S&P έχει επιστρέψει περίπου 206%.

Η εταιρεία κατέχει μερίδια σε μια ποικιλία επιχειρήσεων που κυμαίνονται από την ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα και τα ακίνητα, καθώς και τα όχι και τόσο μυστικά όπλα του Icahn, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που χρησιμοποιεί για να διεξάγει τις ακτιβιστικές του εκστρατείες.

Αυτά τα κεφάλαια αγοράζουν εταιρείες, ώστε ο Αικαν να μπορεί να προωθήσει την αλλαγή, είτε πρόκειται για νέα διοίκηση, μια στρατηγική επανεξέταση, περικοπές θέσεων εργασίας – ό,τι χρειάζεται για να ωθήσει τη μετοχή και να κερδίσει χρήματα για τον εαυτό του.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ιδιωτικά κεφάλαια, η πηγή της δύναμης του Αικαν ως ακτιβιστή, δεν τα πηγαίνουν καλά εδώ και χρόνια. Ένα δολάριο που επενδύθηκε σε αυτά πριν από μια δεκαετία θα άξιζε λιγότερο από 50 σεντς τώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

«Ο στρατός μου»

Αυτά τα λιγότερα κεφάλαια σημαίνουν ότι ο  Άικαν χάνει τη δύναμη πυρός που χρειάζεται.

«Μου είπε κάποτε «Τα λεφτά μου είναι ο στρατός μου και χρειάζομαι τον στρατό μου γύρω μου», εξιστορεί ο Stevens.

Η Icahn Enterprises αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι ο Άικαν είχε δεσμεύσει μετοχές αξίας περίπου 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως εγγύηση έναντι δανείων περιθωρίου. Αυτές οι μετοχές έχουν αξία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα.

Έκτοτε αύξησε τις μετοχές του κατά 21 εκατομμύρια. Εάν η μετοχή συνεχίσει να πέφτει, μπορεί να χρειαστεί να αποπληρώσει τα δάνεια ή να κινδυνεύσει να ρευστοποιηθούν οι μετοχές του.

Στο παρελθόν η Icahn Enterprises ανέφερε ότι είχε πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει τα δάνειά της και να αποφύγει μια κλήση περιθωρίου (margin call) -Μια κλήση περιθωρίου συμβαίνει όταν ο λογαριασμός περιθωρίου κέρδους ενός επενδυτή υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο.

Τα υπόλοιπα προβλήματα

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Άικαν . Η Icahn Enterprises αποκάλυψε στις 10 Μαΐου ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης εξέταζαν τους ισχυρισμούς της Hindenburg.

«Τον έπιασαν ξαφνικά, έχασε χρήματα και κάποιος τον ξεπέρασε», λέει ο Stevens. «Αυτά είναι τα τρία χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν στον Καρλ Άικαν», προσθέτει.

O Άικαν κατέχει περίπου το 84% της Icahn Enterprises. Αυτό καθιστά το σορτάρισμα των μετοχών του, δύσκολο και δαπανηρό. Μόνο περίπου 100.000 μετοχές παραμένουν διαθέσιμες για δανεισμό, σύμφωνα με την S3 Partners, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων που παρακολουθεί τις ανοικτές πωλήσεις.

Ήδη, ο Αικαν σχεδιάζει την αντεπίθεσή του. Η Icahn Enterprises ανέφερε ότι θα επαναγοράσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια των μετοχών της στην ανοιχτή αγορά. Αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ αργά για να ανατρέψει τις συνέπειες της έκθεσης της Hindenburg.

 «Γονίδιο πολεμιστή»

Ο Καρλ Άικαν  δεν είναι από αυτούς που «κάθονται ήσυχοι». Ποτέ δεν το έκανε.

Κάποτε, είχε αναφέρει οτι η μητέρα του έλεγε ότι κληρονόμησε ένα «γονίδιο πολεμιστή». Στο ντοκιμαντέρ του HBO, η κάμερα μετατοπίζεται από ένα σημειωματάριο με τίτλο «Άνθρωποι που θέλω να χυπήσω στο πρόσωπο» σε ένα μαξιλάρι κεντημένο με ένα λογοπαίγνιο της Wall Street: «Η ευτυχία είναι θετική ταμειακή ροή».

Κάποια στιγμή ο Άικαν, κοιτάζει την κάμερα και λέει: «Δεν μου αρέσει να ξεκινάω πολέμους, αλλά αν κάποιος θέλει να τον ξεκινήσει μαζί μου, υπάρχει κάτι μέσα μου που μου αρέσει – γιατί ανυπομονώ πραγματικά να τον κερδίσω».

Ακόμα και τώρα, στα 87 του, δεν το βάζει κάτω.

Κανείς όμως δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Κάποια στιγμή, σκέφτεται την ηλικία του και λέει «Πραγματικά δεν με πειράζει να είμαι γέρος. Μου αρέσει ακόμα να το κάνω αυτό».

Αυτός είναι ο Καρλ Άικαν, ο «μοναχικός λύκος» της Wall Street. Μπορεί κάποιες στιγμές να πέσει στο «καναβάτσο», έχει όμως τον τρόπο να σηκώνεται και να συνεχίζει τη «μάχη». Κι ας είναι 87 ετών…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News