Στη Μόσχα κατευθύνεται ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν για να εκδιώξει την ηγεσία του στρατού. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ορκιστεί να συντρίψει την εξέγερση, περιγράφοντας την ένοπλη ανταρσία που διαδραματίζεται στις πόλεις της νότιας Ρωσίας ως μία«πισώπλατη μαχαιριά», σύμφωνα με τους Financial Times.

Αντιμετωπίζοντας την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία εδώ και τρεις δεκαετίες, ο πρόεδρος είπε ότι έδωσε «απαραίτητες εντολές» για την αντιμετώπιση της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner με «αποφασιστικά μέτρα» για την ανακατάληψη της πόλης του Ροστόφ. Η ομιλία του Πούτιν το πρωί του Σαββάτου, ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι είχε «αποκλείσει» τη νότια ρωσική πόλη, καθώς ένοπλοι, μασκοφόροι με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια. Το Κρεμλίνο με τη σειρά του ανέπτυξε δυνάμεις ασφαλείας για να στηρίξει την άμυνα γύρω από τη Μόσχα και να επιτεθεί στις δυνάμεις της Wagner αεροπορικώς, καθώς κινούνταν βόρεια προς την πρωτεύουσα.

Πριγκόζιν: Από τις φυλακές της ΕΣΣΔ, στα hot dog και στη συνέχεια επικεφαλής της Wagner

Πηγή: FT

H σοβαρότερη απειλή για τον Πούτιν

Η εξέγερση είναι η πιο σοβαρή απειλή της διακυβέρνησης Πούτιν κατά την διάρκεια της 23ετούς θητείας του ως πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας , την στιγμή που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με μεγάλο μέρος του ρωσικού λαού να τον θεωρεί υπεύθυνο για την απώλεια χιλιάδων ζωών. Στην ομιλία του, ο Πούτιν, ο οποίος δεν ανέφερε ονομαστικά τον Πριγκόζιν, δεν άφησε κανένα περιθώριο συμβιβασμού με τον πρώην συνεργάτη του. «Αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι προδοσία. Οι ανεξέλεγκτες φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα έχουν προκαλέσει την προδοσία της χώρας και του λαού μας», τόνισε ο Πούτιν.

Επιπλέον, παρομοίασε την «προδοσία» του Πριγκόζιν με τη Ρωσική Επανάσταση το 1917, όταν ο Τσάρος ανατράπηκε και οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν την εξουσία.

«Οι ίντριγκες και οι αψιμαχίες κατέληξαν σε μια τεράστια κατάρρευση, την καταστροφή του στρατού και την πτώση του κράτους, την απώλεια τεράστιων εδαφών και στο τέλος, την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου», είπε. «Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί ξανά», τόνισε.

Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο Ροστόφ είναι «περίπλοκη» καθώς «το έργο της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο». Ωστόσο, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν εντολή να «σταθεροποιήσουν» την κατάσταση στην πόλη.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι είχε διατάξει «πρόσθετα μέτρα αντιτρομοκρατικής φύσης» στη Μόσχα και σε «αρκετές άλλες περιοχές». Με αυτή την κίνηση,  ουσιαστικά θέτει την FSB, την κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, υπεύθυνη για τις περιοχές και της δίνει το δικαίωμα να συλλαμβάνει και να χρησιμοποιεί βία.

Με την πολύμηνη διαμάχη της Wagner με τον στρατό, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας αντιμετώπισαν τις αρχικές δηλώσεις του Πριγκόζιν με πρωτοφανή σοβαρότητα. Το FSB κατηγόρησε την Παρασκευή τον Πριγκόζιν ότι οργάνωσε ένοπλη εξέγερση, ενώ δύο ανώτεροι στρατηγοί προέτρεψαν τους μαχητές να εγκαταλείψουν.

Η απάντηση Πριγκόζιν

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Πριγκόζιν εξέδωσε μια προκλητική απάντηση, λέγοντας ότι η δύναμη της Wagner δεν ήθελε πλέον να ζει «κάτω από τη διαφθορά, τα ψέματα και τη γραφειοκρατία». Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν πρόσθεσε: «Σχετικά με το θέμα της προδοσίας της πατρίδας, ο πρόεδρος κάνει βαθύτατα λάθος. Είμαστε πατριώτες της πατρίδας μας».

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Πριγκόζιν βιντεοσκοπήθηκε να περπατά στο στρατιωτικό αρχηγείο του Ροστόφ, ένα κέντρο διοίκησης για τη νότια Ρωσία. Οι μαχητές του εκτιμάται ότι κατευθύνονται βόρεια προς τη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η παραστρατιωτική ομάδα Wagner διαπληκτίζεται εδώ και μήνες με δύο κορυφαίους αξιωματούχους, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Θέλουμε Γκερασίμοφ και Σοιγκού. Μέχρι να έρθουν εδώ, θα μείνουμε, θα αποκλείσουμε το Ροστόφ και θα κατευθυνθούμε προς τη Μόσχα», είπε ο Πριγκόζιν στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκούροφ και στον Βλαντιμίρ Αλεξέγιεφ, αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι η ομάδα Wagner άνοιξε πυρ κατά των ρωσικών δυνάμεων και κατέρριψε τρία στρατιωτικά ελικόπτερα.

Τι δήλωσε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα πρόσφατα  γεγονότα αποκάλυψαν την «αδυναμία της Ρωσίας».«Όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για τον εαυτό της αργότερα», έγραψε στο Twitter. «Όποιος επιλέγει τον δρόμο του κακού καταστρέφει τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται