Η αγορά κυβερνοασφάλειας αυξήθηκε, παγκοσμίως, κατά 12,5% το α’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κλάδους και παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

«Οι πελάτες έδωσαν προτεραιότητα στις δαπάνες για τα πιο επείγοντα έργα και αυτά που απέφεραν τη μεγαλύτερη απόδοση. Αυξήθηκαν οι μεγαλύτεροι κύκλοι πωλήσεων, οι καθυστερήσεις και η συρρίκνωση των έργων, ενώ τα προγράμματα ανανέωσης υλικού μετατέθηκαν για τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Matthew Ball, επικεφαλής αναλυτής της Canalys.

Πώς η ευθυγράμμιση κυβερνοασφάλειας και επιχειρηματικών στόχων μπορεί να αυξήσει τα έσοδα

Τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις βέλτιστες προβλέψεις της Canalys. Η ασφάλεια ταυτότητας (+14,3%) παρέμεινε υψηλή προτεραιότητα, καθώς και η διασφάλιση των υβριδικών εργαζομένων, γεγονός που οδήγησε τις επενδύσεις σε SSE στο πλαίσιο της ασφάλειας ιστού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (+16,0%).

Γεωγραφικές ζώνες

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, η Βόρεια Αμερική ήταν η μεγαλύτερη αγορά για την κυβερνοασφάλεια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με αύξηση 12,3% στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η περιοχή είχε την πιο απότομη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με βασικό παράγοντα τις καταρρεύσεις και την αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Αφρική) αυξήθηκε κατά 13,4% στα 5,8 δισ. δολάρια, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 10,7% στα 2,5 δισ. δολάρια και η περιοχή Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε κατά 15,2% στα 660 εκατ. δολάρια.

Η ανάπτυξη ήταν ταχύτερη μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών, παρά τον αυξημένο έλεγχο όλων των δαπανών. Οι πωλήσεις σε εταιρείες τελικών πελατών με 500+ υπαλλήλους (large) αυξήθηκαν κατά 13,3%. Υπήρξε αύξηση 13,5% για τις εταιρείες με 100 έως 499 υπαλλήλους (μεσαίου μεγέθους). Η Palo Alto Networks ήταν ο νούμερο ένα προμηθευτής για μεγάλες και μεσαίες εταιρείες. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις κυβερνοασφάλειας σε εταιρείες με 10 έως 99 υπαλλήλους (μικρές) αυξήθηκαν κατά 7,5% και σε επιχειρήσεις με 1 έως 9 υπαλλήλους (πολύ μικρές) κατά 4,3%.

Οι προμηθευτές ασφάλειας τελικών σημείων, συμπεριλαμβανομένων των Trend Micro, Trellix και άλλων περιφερειακών προμηθευτών, συνέχισαν να οδηγούν τις περισσότερες δαπάνες με μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι 12 κορυφαίοι προμηθευτές κυβερνοασφάλειας αντιπροσώπευαν το 48,6% των συνολικών δαπανών των πελατών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η υπόλοιπη αγορά παρέμεινε ιδιαίτερα κατακερματισμένη. Οι κορυφαίοι προμηθευτές συνέχισαν να αυξάνουν το μερίδιό τους επί των συνολικών δαπανών, ιδίως εκείνοι με στρατηγικές πλατφόρμας, καθώς οι πελάτες ενοποίησαν προϊόντα πολλαπλών σημείων για να μειώσουν το κόστος. Οι αυξήσεις των τιμών συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη σε βασικά τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας δικτύων (+9,0%).

Οι θέσεις των εταιρειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, η Palo Alto Networks είχε αυξημένα έσοδα κατά 23,6% το α’ τρίμηνο επεκτείνοντας το ηγετικό της μερίδιο στην αγορά στο 8,7%. Η Fortinet επίσης αύξησε τα έσοδά της κατά 26,2%, φτάνοντας στο 7%. Η Cisco έχασε έδαφος, με αύξηση μόλις 1,4%, καθώς εκκαθάρισε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της για firewall, αλλά οι εξαγορές και τα λανσαρίσματα νέων πλατφορμών θα ενισχύσουν τις επιδόσεις της.

Η CrowdStrike αύξησε τα έσοδα κατά 39,9% και πέρασε στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Check Point, η οποία είχε αύξηση εσόδων κατά 4,2%. Μικρότερα μερίδια, αλλά με σημαντική αύξηση από έτος-σε-έτος εμφάνισαν η Okta (+26,4%) και η Microsoft (+32,3%).

Ο ανταγωνισμός θα ενταθεί

«Τα αποτελέσματα από τους μεγαλύτερους προμηθευτές κυβερνοασφάλειας έδειξαν ότι η ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας παρέμεινε προτεραιότητα για τους περισσότερους οργανισμούς, παρά τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις και τον μεγαλύτερο έλεγχο του προϋπολογισμού του ΙΤ», δήλωσε ο Ball.«Αλλά έδειξαν επίσης ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν θα είναι πλήρως απρόσβλητη από τις περικοπές του προϋπολογισμού το 2023. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών θα ενταθεί, αν και οι περισσότεροι θα αναπτυχθούν με την προσαύξηση των πρόσθετων συνδρομών σε υφιστάμενους λογαριασμούς. Οι δαπάνες θα συνεχίσουν να ελέγχονται έντονα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα