Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε την Κυριακή τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2023-24, ο οποίος αναθεωρήθηκε ώστε να πληροί τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει την αποδέσμευση περισσότερων κεφαλαίων στήριξης.

Πακιστάν: Για πρώτη φορά πλήρωσε ρωσικό πετρέλαιο σε γουάν

Το ΔΝΤ στα μέσα Ιουνίου εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον αρχικό προϋπολογισμό της χώρας, λέγοντας ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία να διευρυνθεί η φορολογική βάση με πιο προοδευτικό τρόπο.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός εγκρίθηκε μία ημέρα μετά την εισαγωγή από τον υπουργό Οικονομικών Ishaq Dar νέων φόρων και περικοπών δαπανών.

«Το (δημοσιονομικό) νομοσχέδιο ψηφίστηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Raja Pervaiz Ashraf σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την Κυριακή.

Το πρόβλημα

Με συναλλαγματικά αποθέματα που μόλις και μετά βίας αρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές ενός μήνα, το Πακιστάν αντιμετωπίζει οξεία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χρεοκοπία, εάν δεν δοθούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Η άρση όλων των περιοισμών στις εισαγωγές αποτελούσε μια από τις κύριες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Απομένουν πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (EFF) ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2019, στις 30 Ιουνίου. Το ΔΝΤ πρέπει να επανεξετάσει αν θα αποδεσμεύσει μέρος των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκκρεμούν ακόμη στο Πακιστάν πριν από τότε. Η δόση έχει καθυστερήσει από τον Νοέμβριο.

Ο Νταρ ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο μια σειρά άλλων αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί του πετρελαίου και της άρσης όλων των περιορισμών στις εισαγωγές, η οποία αποτελούσε μια από τις κύριες απαιτήσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής σύσφιξης για την οικονομία της Νότιας Ασίας.

Η αναθεώρηση

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού έγινε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Shehbaz Sharif με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο περιθώριο μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη χρηματοδότηση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, την οποία ακολούθησαν μαραθώνιες τριήμερες εξ αποστάσεως συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο της ένατης αναθεώρησης του EFF, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις αρχές του έτους, το Πακιστάν προσπαθεί απεγνωσμένα να εξασφαλίσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσουν άλλες διμερείς και πολυμερείς χρηματοδοτήσεις για την υπερχρεωμένη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή