Με αγωνία αναμένουν οι αγορές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ την εβδομάδα που έρχεται, καθώς θα κρίνουν ανάλογα και τις οποιεσδήποτε αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Fed αντίστοιχα.

Επιπλέον, στοιχεία για τον πληθωρισμό θα παρουσιάσει και η Αυστραλία, ενώ θα απασχολήσουν τις αγορές και τα στοιχεία βασικών δεικτών PMI της Κίνας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Fed-ΕΚΤ: Αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ας δούμε αναλυτικότερα τα σημαντικότερα γεγονότα ανά γεωγραφική περιοχή:

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί ο δείκτης πληθωρισμού τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σύμφωνα με εκτιμήσεις θα παραμείνει υψηλός και το μήνα Μάιο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στον αντίποδα, οι αναλυτές ς εκτιμούνν ότι ο ΔΤΚ θα υποχωρήσει κάτω από το 4% για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, πιθανότατα στο 3,8%, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και να προκαλέσει αντίβαρο στα όχι και τόσο αισιόδοξα νέα για τον δείκτη προσωπικών δαπανών.

ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αφιερώσουν μεγάλο μέρος του Φόρουμ τους στη Σίντρα στα τελευταία νούμερα του πληθωρισμού. Τα στοιχεία της Ιταλίας θα δημοσιευτούν πρώτα, την Τετάρτη, και θα ακολουθήσουν αναφορές από την Ισπανία και τη Γερμανία την επόμενη μέρα. Η εβδομάδα θα κλείσει με γαλλικά στατιστικά στοιχεία και τη συνολική αξιολόγηση της αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη.

Μετά την αποκάλυψη ότι η Γερμανία υπέστη ύφεση νωρίτερα φέτος και με την οικονομία της να μην δείχνει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης, η τελευταία μέτρηση επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo τη Δευτέρα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Η βασική απόφαση κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης για την επόμενη εβδομάδα, θα ληφθεί από τη σουηδική Riksbank την Πέμπτη. Με την κορώνα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και την οικονομία να δείχνει σημάδια βελτίωσης, οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση κατά 25μ.β., παράλληλα με μια αύξηση των πωλήσεων ομολόγων. Οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να αποκαλύψουντην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης τον Σεπτέμβριο.

Βρετανία

Η Βρετανία θα έχει μια πιο ήσυχη εβδομάδα μετά το «δράμα» των τελευταίων ημερών.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκε υψηλότερος του αναμενόμενου τον Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – αυξήθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση, από 6,8% τον Απρίλιο, ήτοι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανταποκρίθηκε με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ενδείξεις των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στην αγορά ακινήτων ενδεχομένως να αποκαλυφθούν στα στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών την Τετάρτη και στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων την Πέμπτη.

Κίνα

Οι  δείκτες PMI των εργοστασίων και του κλάδου υπηρεσιών της Κίνας θα είναι πιθανότατα τα στοιχεία στα οποία θα επικεντρωθούν οι αναλυτές και οι αγορές όσον αφορά την Ασία-Ειρηνικό τις επόμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Υπόλοιπη Ασία

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία ξεπέρασε τις προβλέψεις τον Μάιο καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή που δεν περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων και των νωπών τροφίμων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 42 ετών.

Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η BOJ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τις τιμές στην επόμενη τριμηνιαία ανασκόπησή της τον Ιούλιο, αν και ένα τέλος στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια είναι απίθανο, λένε οι αναλυτές.

Επιπλέον, η Νότια Κορέα δημοσιεύει στοιχεία για τις εξαγωγές το Σάββατο, τα οποία θα εξεταστούν για ενδείξεις πιθανής μείωσης των προβλημάτων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το Βιετνάμ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας πρόκειται να συναντηθούν εκείνη την ημέρα εν μέσω συζητήσεων για μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα για να δει αν μπορεί να παρατείνει ένα πρόγραμμα δανεισμού του ΔΝΤ που θα λήξει την Παρασκευή.

Αυστραλία

Η Αυστραλία πρόκειται επίσης να παρουσιάσει τα τελευταία της στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, εν μέσω προσδοκιών ότι θα υποχωρήσει μετά την απροσδόκητη αύξηση του προηγούμενου μήνα.

Λατινική Αμερική

Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας θα δημοσιεύσει την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 20-21 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα φαίνεται να βρίσκεται σε προστριβές με τον επικεφαλής της τράπεζας Ρομπέρτο ​​Κάμπος Νέτο, αφού διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 13,75% για έβδομη συνεχή συνεδρίαση.

Στη Χιλή, η εθνική στατιστική υπηρεσία δημοσιεύει έξι ξεχωριστούς δείκτες για τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων της ανεργίας, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και της παραγωγής χαλκού.

Η Κολομβία ολοκληρώνει την εβδομάδα και τον μήνα με στοιχεία για την ανεργία και τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων. Η Banco de la Republica είναι βέβαιο ότι θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των εοιτοκίων και πιθανότατα θα τα διατηρήσει στο 13,25%, καθιστώντας την την τελευταία από τις πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες της περιοχής που θα τερματίσει τη νομισματική σύσφιγξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή