Εκτοξεύτηκε το 2022 ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που βρίσκονται σε κατάσταση απειλητικής για τη ζωή τους πείνας, λόγω των αναταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, παραγόντων που εκτόξευσαν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.

ΔΝΤ: Επιμένει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Αυτό αναφέρει το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των επισιτιστικών κρίσεων, που ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια πείνα αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, υπεριδπλασιαζόμενη μάλιστα κατ’ αυτό το διάστημα.

Στην έκθεση, σύμφωνα με το Bloomberg, περιγράφεται λεπτομερώς πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε «υπερμεγέθη αντίκτυπο» στα παγκόσμια επισιτιστικά συστήματα, κάτι που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει την επισιτιστική κρίση σε παροξυσμό.

258 εκατ. άνθρωποι πεινούν

Περίπου 258 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες ή εδάφη βρέθηκαν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας αρκετά οξείας ώστε να απειληθεί η ζωή ή τα μέσα διαβίωσής τους το 2022, σύμφωνα με την έκθεση. Πρόκειται για ένα ποσοστό αυξημένο σημαντικά σε σχέση με τα 193 εκατομμύρια ανθρώπους σε 53 χώρες, που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι. Η κρίση του κόστους ζωής και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού συνέβαλαν στο ανησυχητικό άλμα, με ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες να πλήττονται περισσότερο.

«Περισσότεροι από ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ανθρώπων αντιμετωπίζουν σήμερα οξυμένα επίπεδα πείνας, ενώ άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Αυτό είναι πέρα κάθε λογικής».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί ήταν ο κύριος καταλύτης σχεδόν στις μισές από τις περιοχές στις οποίες αυξήθηκε η πείνα, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και των διαταραχών που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαντικό προμηθευτή σιτηρών και φυτικών ελαίων. Και ενώ το τελευταίο διάστημα το κόστος των τροφίμων έχει μειωθεί, παραμένει ιστορικά υψηλό και ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε πάνω από 10% σε 38 από τις χώρες και τα εδάφη που εξετάζει η έκθεση.

Συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή

Οι συγκρούσεις ήταν ένας άλλος κύριος παράγοντας για την πείνα, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής και των περσινών πλημμυρών στο Πακιστάν.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και η Υεμένη συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πείνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία