Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει σήμερα Κυριακή 40,9 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία.

Γιατί η Gazprom «κατηγορεί» τον Πούτιν για τη βουτιά στα κέρδη της

Η ποσότητα αυτή του ρωσικού φυσικού αερίου, είναι ίδια με την ποσότητα που διοχετεύθηκε χθες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη οι Financial Times φιλοξένησαν συνέντευξή του υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας Τζέρμαν Γκαλουστσένκο, στην οποία δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει μία από τις τελευταίες αρτηρίες που μεταφέρουν αέριο της προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, όταν λήξει η σύμβαση προμήθειας της Gazprom με τη χώρα του.

Οι πιθανότητες να συμφωνήσουν Κίεβο και Μόσχα για να ανανεωθεί η πενταετής σύμβαση για μεταφορά φυσικού αερίου είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές. Όπως αναφέρουν οι FT, μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία μεταφέρεται περί του 5% των προμηθειών φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη Μόσχα μετά την περυσινή εισβολή, ο Γκαλουστσένκο απάντησε ότι «πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί (η διαδικασία) διμερώς», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για διακοπή των προμηθειών.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προειδοποίησε ότι τα ευρωπαϊκή αποθέματα του φυσικού αερίου της Ευρώπης για τον χειμώνα 2023/24 θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση της Ασίας, δεδομένων των «σημαντικά χαμηλών» προμηθειών από τη Ρωσία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο εκτινάχθηκαν πέρυσι υπό τη σκιά της απειλής της Gazprom να κόψει τις ροές προς τη Μολδαβία, καθώς ο αγωγός που διέρχεται από την Ουκρανία, είναι ο τελευταίος λειτουργικός ρωσικός διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια