Μπορεί ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft και ο γίγαντας του LNG Novatek να αντιστέκονται επί του παρόντος στις πιέσεις, ωστόσο η Gazprom έχει αρχίσει ήδη να νιώθει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, καθώς ανακοίνωσε τεράστια βουτιά στα κέρδη της για το οικονομικό έτος 2022.

Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 1,226 τρισεκατομμύρια ρούβλια (15,4 δισεκατομμύρια δολάρια), 41% χαμηλότερα από το 2021, με την εταιρεία να αναφέρει ως βασική αιτία της πτώσης έναν έκτακτο φόρο που επέβαλε η Μόσχα πέρυσι.

Μέσω Ουκρανίας εφοδιάζει η Gazprom την Ευρώπη

Χωρίς μερίσματα

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία αποφάσισε να μην πληρώσει μερίσματα για ολόκληρο το έτος 2022, έχοντας προηγουμένως πληρώσει ενδιάμεσο μέρισμα 1.208 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (15 δισεκατομμύρια δολάρια) το περασμένο φθινόπωρο για τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Gazprom Famil Sadygov προσπάθησε να δώσει μια θετική νότα στην κακή κατάσταση: «Δεν περιμέναμε τέτοια αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος, αλλά προσφέραμε στους μετόχους τη δυνατότητα να λάβουν, εκ των προτέρων, ένα σημαντικό ποσό. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα εισπραχθέντα μερίσματα έχουν πραγματική αξία μεγαλύτερη από το ποσό που καταβλήθηκε στο τέλος της προηγούμενης άσκησης », είπε στους μετόχους.

«Μαστίγιο και καρότο»: Η Gazprom συνεχίζει τα παιχνίδια με το αέριο προς την Ευρώπη

Τα αδύναμα αποτελέσματα έχουν βυθίσει τις μετοχές της Gazprom κατά 6%, ανεβάζοντας τις απώλειες 12 μηνών σχεδόν στο 40% . Ωστόσο, οι μετοχές των ρωσικών ομολόγων της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα πήγαν καλύτερα, με τις μετοχές της Rosneft να αυξάνονται κατά 13,5% ενώ η Novatek κέρδισε 38,4%.

Οι δυτικές κυρώσεις

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι δυτικές κυρώσεις, και όχι τόσο η έκτακτη φορολογία, είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη μείωση των κερδών της Gazprom. Αν και οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom δεν επηρεάστηκαν άμεσα από τις κυρώσεις, οι όγκοι των εξαγωγών μειώθηκαν στο μισό στα 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, καθώς η Ευρώπη μείωσε δραματικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στις εσωτερικές αποθηκευτικές της ικανότητες σε επίπεδα ρεκόρ τον επόμενο χειμώνα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της τεράστιας μείωσης των εξαγωγών. Η εταιρεία σχεδιάζει να αποθηκεύσει 72,842 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα επιχειρησιακά της αποθέματα φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, με μέγιστη ημερήσια χωρητικότητα 858,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, οι παραδόσεις της Gazprom συνέχισαν να μειώνονται το τρέχον έτος, φθάνοντας στα 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου, από 75,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως τον Απρίλιο. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος είναι μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο ~9,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 62 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2022.

Η Gazprom δεν δημοσιεύει πλέον στατιστικά για τις δικές της εξαγωγές και δεν έχει σχολιάσει τα στοιχεία του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή