Ανοδικά έκλεισε σήμερα ο Dow Jones, μετά από επτά ημέρες πτώσης, δίνοντας σημαντικές στηρίξεις και στους υπόλοιπους δείκτες της Wall Street, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα ενόψει του τέλους του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,63% στις 33.926 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,15% στις 4.378 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,65% στις 13.555 μονάδες.

ΗΠΑ: Πώς οι εταιρείες αντισταθμίζουν το κόστος από τα υψηλά επιτόκια

Το κλείσιμο της Παρασκευής σηματοδοτεί το τέλος του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου του 2023. Ο Nasdaq έχει κερδίσει περισσότερο από 9% στο τρίμηνο και βρίσκεται σε ρυθμό για το καλύτερο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων 40 ετών. Ο S&P 500 και ο Dow βρίσκονται σε τροχιά να ολοκληρώσουν το τρίμηνο με άνοδο άνω του 5% και 1% αντίστοιχα.

“Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε αυτές τις τάσεις που διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου να αρχίζουν να αντιστρέφονται κάπως στο τέλος”, δήλωσε ο Scott Ladner, CIO της Horizon Investments. “Το γεγονός ότι οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις τα πάνε καλά τις τελευταίες ημέρες και ο Nasdaq τα πηγαίνει άσχημα σήμερα είναι πιθανώς μια αντανάκλαση ακριβώς αυτού του αποτελέσματος επανεξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου στο τέλος του τριμήνου παρά οτιδήποτε άλλο”.

Στο επίκεντρο επίσης του ενδιαφέροντος σήμερα ήταν η μετοχή της Lordstown Motors, η οποία σημείωσε πτώση περίπου 17%, αφού η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών φορτηγών κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση και μήνυσε τη Foxconn της Ταϊβάν για μια συμφωνία που διαλύθηκε.

Το σενάριο της ύφεσης

Την ίδια ώρα, η HSBC προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος, ενώ το 2024 θα σηματοδοτήσει ένα “έτος συρρίκνωσης”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να βρεθεί σε ύφεση το 2024, ανέφερε ο τραπεζικός κολοσσός.

“Το σενάριο της επερχόμενης ύφεσης θα μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το κεντρικό μας σενάριο να είναι μια μείωση του ΑΕΠ κατά 1-2%. Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών, και οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται”, ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της HSBC Global, Joseph Little. “Το θετικό είναι ότι αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια”.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Conference Board, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 109,7 μονάδες, από 102,5 μονάδες τον Μάιο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 155,3 μονάδες, από τις 148,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκείνος των προσδοκιών ανήλθε στις 79,3 μονάδες, από 71,5 μονάδες τον Μάιο.

“Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, αντανακλώντας τη βελτίωση των τρεχουσών συνθηκών και την αύξηση των προσδοκιών”, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, Dana Peterson. “Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης προσδοκιών συνέχισε να σηματοδοτεί ότι οι καταναλωτές αναμένουν ύφεση κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες”, πρόσθεσε.

Οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά διαρκή αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 288,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εξαιρουμένων των αμυντικών προϊόντων, σημείωσαν άνοδο 3%.

Επίσης, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η συνολική αξία των παραγγελιών ξεπέρασε τα 267,2 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν τις επενδύσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street