Ένας τύπος παραγώγων από πέρυσι κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής στις αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να αντισταθμίσουν το κόστος από τα υψηλά επιτόκια. Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κλείσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, η ζήτηση για αυτά τα παράγωγα αρχίζει να ατονεί.

Πώς ο πληθωρισμός «σκοτώνει» τις επενδύσεις – Γιατί χαίρονται οι κυβερνήσεις

Οι αποκαλούμενες προ-εκδοτικές αντισταθμίσεις κινδύνου (pre-issuance hedges) είναι παράγωγα στις αγορές ομολόγων τα οποία αποκομίζουν κέρδη από στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν. Τα δυνητικά αυτά κέρδη επιτρέπουν σε μια εταιρεία να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος από μελλοντικές εκδόσεις χρέους. Στην ουσία κλειδώνουν το επιτόκιο σε μια μελλοντική προσφορά ομολόγου.

Τέτοιες αντισταθμίσεις κινδύνου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να εκδώσουν χρέος, όμως αναμένουν ότι τα επιτόκια θα ανέβουν. Στις ΗΠΑ, επιχειρήσεις όπως η εταιρεία με οικιακά υλικά Lowe’s και η φαρμακευτική Merck έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια μέσω αυτών των παραγώγων τους τελευταίους μήνες

Η επιτυχία αυτών των στοιχημάτων, ωστόσο, εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα. Εάν τα επιτόκια πέσουν απροσδόκητα, οι συναλλαγές με τα παράγωγα αυτά θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλου εύρους ζημιές στην στην εταιρεία.

Καθώς η Fed πλησιάζει στην κορύφωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και η αγορά παρεκκλίνει από τις οδηγίες της κεντρικής τράπεζας για το πόσο καιρό θα διατηρηθούν υψηλά τα επιτόκια εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Αντιθέτως αυξάνεται ο κίνδυνος να καταγραφούν ζημιές από τις συναλλαγές.

«Ο κίνδυνος πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων φαίνεται πιο εύλογος από τα επιτόκια που κινούνται σημαντικά υψηλότερα», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Γουλφ, επικεφαλής της Societe Generale στις ΗΠΑ.

«Έτσι, ορισμένοι CFOs μπορεί να δείχνουν απροθυμία να υιοθετήσουν στρατηγικές με παράγωγα για να κλειδώσουν τα επιτόκια, επειδή εάν τα πράγματα κινηθούν εναντίον τους, μπορεί να μην θέλουν να πάνε στα διοικητικά συμβούλια τους και να πουν ότι δέχθηκαν ένα πλήγμα 5 εκατ. δολαρίων από ένα κακό στοίχημα στα παράγωγα», συμπληρώνει.

Ο Σκοτ Σούλτε, ανώτερος τραπεζίτης για τις κεφαλαιαγορές χρέους στη Citigroup, υπογραμμίζει ότι η ζήτηση για τέτοιες συναλλαγές με τρέχουσες αποδόσεις μειώνεται. Εκείνοι που εξακολουθούσαν να σκέφτονται τις συναλλαγές έπαιρναν βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, όπως στοιχήματα ημέρας ή εβδομάδας, αντί για πιο μακροπρόθεσμα στοιχήματα όπως έκαναν πέρυσι όταν οι απόψεις για την κατεύθυνση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αμφιταλαντεύονταν.

«Στη μόδα»

Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν πόσο πιο δύσκολο έχει καταστεί για τις εταιρείες να λειτουργήσουν στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον με τα υψηλά επιτόκια.

Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων έως το 2022, οι εταιρείες σπάνια χρησιμοποιούσαν τα παράγωγα, καθώς τις εξέθεταν σε κινδύνους που δεν σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις. Τα παράγωγα ήρθαν «στη μόδα» όταν η Fed ξεκίνησε τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν ήταν δυνατό να προσδιορίσει την αξία αυτών των συναλλαγών, οι καταθέσεις των εταιρειών στις ρυθμιστικές αρχές και συνεντεύξεις με τραπεζικά στελέχη, δείχνουν ότι η δραστηριότητα έχει αυξηθεί.

Οι συναλλαγές αυτές είναι ένα σύνθετο σύνολο στοιχημάτων -ένα στοίχημα ότι το αμερικανικό κρατικό 10ετές και 30ετές ομόλογο θα πέσουν, αλλά και τα swaps, όπου οι υποχρεώσεις με σταθερό επιτόκιο ανταλλάσσονται με κυμαινόμενα επιτόκια.

Εάν η απόδοση της δεκαετίας σημειώσει άνοδο 50 μονάδων βάσεως μετά από αντιστάθμιση κινδύνου ύψους 500 εκατ. δολαρίων, για παράδειγμα, μια εταιρεία θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια μέσω αυτών των αντισταθμίσεων, σύμφωνα με την Αμόλ Νταργκάλκαρ, διευθύνοντας σύμβουλος της Chatham Financial.

Από τον Ιανουάριο του 2022, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης.

«Με την ταχύτητα με την οποία αυξήθηκαν τα επιτόκια το περασμένο έτος, η μη ανάληψη αντιστάθμισης κινδύνου θα ήταν μια πιο ριψοκίνδυνη επιλογή για τις εταιρείες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο σίγουρος αισθάνεται κάποιος ότι οι τιμές δεν θα μετακινηθούν απροσδόκητα κατά την ημερομηνία έκδοσης».

Στοιχήματα με κέρδη

Αρκετές εταιρείες έχουν συνάψει τέτοιου είδους συμφωνίες. Η Lowe’s τοποθέτησε σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε προθεσμιακά συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων τον Μάρτιο του 2023 και αποκόμισε κέρδη της τάξεως των 247 εκατ. δολαρίων.

Παρόμοια συμβόλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων είχε συνάψει τον Μάρτιο του 2022, με τα κέρδη της από αυτά να ανέρχονται στα 143 εκατ. δολάρια. Ο Σιβ Βάσιστι, εκ των επικεφαλής για λύσεις στα επιτόκια και τα νομίσματα σε όλο τον κόσμο στη BofA Securities, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για τέτοια προϊόντα προέρχεται από εταιρείες που σχεδιάζουν να εκδώσουν ομόλογα για τη χρηματοδότηση συμφωνιών και άλλων στρατηγικών δραστηριοτήτων.

Για παράδειγμα, η Kenvue, η οποία εξέδωσε ομόλογο ύψους 7,75 δισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την απόσχισή της από τη Johnson & Johnson τον περασμένο Μάρτιο, έχει καταθέσει στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ότι είχε προχωρήσει σε ανταλλαγές κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία, από την 1η Ιανουαρίου τα καθαρά κέρδη από τα παράγωγα ήταν 10 εκατ. δολάρια μετά από φόρους.

Ομοίως, η Merck προχώρησε σε προ-εκδοτικές αντισταθμίσεις κινδύνου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αξίας 700 εκατ. δολαρίων πριν εκδώσει ομόλογο ύψους 6 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Prometheus.

Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, οι εταιρείες προτιμούν την αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου, δήλωσε η Άμι Γιαν, εκ των επικεφαλής για λύσεις στα επιτόκια και τα νομίσματα σε όλο τον κόσμο στη BofA Securities. Πρόκειται για «ορθή διαχείριση κινδύνου», τονίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές