Το «κλείσιμο» εκκρεμοτήτων, οι μεγάλες αλλαγές και οι γενναίες αποφάσεις για την ισχυροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, αλλά και οι πολιτικές ,που θα διασφαλίζουν την ίδια την παραγωγή και τους παραγωγούς, αποτελούν τα σημεία αιχμής, στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί και να θέσει ως προτεραιότητα η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άλλωστε, η εφαρμογή των πολιτικών και των παρεμβάσεων της νέας ΚΑΠ, ένα αξιόπιστο σύστημα πληρωμών, η βελτίωση του εισοδήματος του αγρότη με την διασφάλιση καλών τιμών για τα προϊόντα του και μείωση του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής, αποτελούν κύρια ζητήματα, στα οποία δεν χωρά καμιά αναμονή.

ΚΑΠ: Τι ισχύει για τις περιοχές οικολογικής εστίασης – Οι ενισχύσεις

Η επόμενη μέρα των εκλογών έφτασε, λοιπόν, όμως δεν είναι εύκολη μέρα, καθώς τόσο ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης όπως και οι δύο υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης οφείλουν να στρέψουν στην προσοχή τους στην αντιμετώπιση όλων των φλεγόντων ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα.

Τι επιζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες σήμερα, επιζητούν την ομαλότητα και αποφάσεις που θα επιτρέψουν την χωρίς αναχώματα συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, γεγονός που προϋποθέτει ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή πολιτικών, που θα ενισχύουν την παραγωγή, να συμβάλει στην άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων.

Οι αγρότες απαιτούν επίσης -και μάλιστα άμεσα- συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο για το κόστος παραγωγής όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τεράστιας απόκλισης μεταξύ της τιμής που απολαμβάνουν παραγωγός και αυτής, που τελικά καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

Ο αγροτικός χώρος χρειάζεται επίσης ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, έναν ισχυρό ασφαλιστικό φορέα και έναν αξιόπιστο Οργανισμό Πληρωμών. Χρειάζεται επίσης, την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΛΓΑ και την από πολλών ετών σε εκκρεμότητα αλλαγή του Κανονισμού του, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι εδώ.

Η πρόκληση της νέας ΚΑΠ

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι, σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πρόκληση για τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Το πλαίσιο υπάρχει και οι δυνατότητες είναι πολλές, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, καθώς ζητούμενο είναι πώς τα υφιστάμενα εργαλεία της ΚΑΠ θα χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση των πραγματικών αναγκών του πρωτογενούς τομέα, των παραγωγών αλλά και της ανάπτυξης της υπαίθρου.

Μάλιστα, η αναμόρφωση του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου μπορεί ευκολότερα από ποτέ στο παρελθόν να επιτευχθεί, καθώς τόσο η «πράσινη αρχιτεκτονική» της ΚΑΠ όσο και οι συνθήκες, που σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κλίμα έχουν διαμορφωθεί, επιβάλουν την ουσιαστική ενίσχυση του κλάδου, ώστε να αντιστραφούν τα όποια αρνητικά δεδομένα και να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν αυτάρκεια σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, με κόστος που θα μπορεί να αντέξει ο παραγωγός και με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Διασφάλιση της παραγωγής

Το σημαντικότερο όμως όλων των παρεμβάσεων είναι η εφαρμογή πολιτικών, με γενναίες αποφάσεις, που πρώτα θα διασφαλίζει την ίδια την παραγωγή. Με βιώσιμο τρόπο και με καλά εισοδήματα για τους αγρότες.

Άλλωστε, τα δεδομένα της απογραφής στον πρωτογενή τομέα, όπως και τα ανά έτος στατιστικά, αποτυπώνουν την τάση φυγής και αυτό θα πρέπει πάση θυσία να αντιστραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO