Ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι, FDP) της Γερμανίας συμφώνησε σήμερα Τρίτη στις λεπτομέρειες σχετικά με τη νομοθεσία για τη θέρμανση και την επικείμενη αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας.

Αντλίες θερμότητας: Πάνω από 850 ευρώ ετησίως το κέρδος στην τσέπη, σύμφωνα με τον ΙΕΑ

Σε συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων «διευκρινίστηκαν ανοιχτά σημεία», ενώ συμφωνήθηκε ο νέος νόμος να ψηφιστεί πριν από τη θερινή ανάπαυλα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο σχεδιασμός του προγράμματος από τους δήμους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2028, μετέδωσε το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο πηγές από τη συνάντηση. Το ομοσπονδιακό κράτος αναμένεται να προσφέρει «γενναιόδωρη βοήθεια».

Στο σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε αντιταχθεί κυρίως το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), ενώ κομβικά σημεία τριβής υπήρξαν ο χρόνος μετάβασης και η οικονομική στήριξη των καταναλωτών.

Συναίνεση

Στη Γερμανία υπάρχει συναίνεση ότι ο τρόπος θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να αλλάξει. Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση περίπου του 75% των κατοικιών και περίπου το 40% όλων των λεβήτων είναι άνω των 20 ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για το κλίμα, οι εκπομπές CO2 από τα κτίρια υποτίθεται ότι θα μειωθούν από περίπου 112 εκατ. τόνους ετησίως σήμερα σε 67 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030. Μια τέτοια δραστική μείωση μπορεί να επιτευχθεί, όπως διατείνονται οι υπουργοί, μόνο αν οι λέβητες με φυσικό αέριο αντικατασταθούν από ανανεώσιμα συστήματα όπως οι αντλίες θερμότητας.

Tο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών. Οι Γερμανοί ανησυχούν για το τεράστιο κόστος της μετάβασης από τους λέβητες φυσικού αερίου ή πετρελαίου στις αντλίες θερμότητας και για τις στενές προθεσμίες που επιβάλλει το νομοσχέδιο. «Ο κόσμος είναι οργισμένος και θυμωμένος», δηλώνει η Πέτρα Ουέρτζ από την Ένωση Ακινήτων Κατοικίας. «Δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί πρέπει να συμβεί τόσο γρήγορα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια