Να εκδηλώσουν πιο πειστική αντίδραση μετά το πρόσφατο σερί απωλειών προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αξιολογώντας την ίδια ώρα και τα στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Ισχυρά κέρδη, αδύναμες οι αγορές της Κίνας

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να κερδίζουν 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,33% στις 7.485 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,58% στις 15.938 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,64% στις 7.261 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας λογισμικού Sage Group σημειώνουν άνοδο 3,8%, αφού η JP Morgan αναβάθμισε τη μετοχή από ουδέτερη σε overweight και αύξησε την τιμή-στόχο.

Η ΕΚΤ στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος προειδοποίησε τις αγορές να μην υπολογίζουν μειώσεις των επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και σκέφτονται μια περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν υποθέσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αντιστρέψει τη νομισματική σύσφιξη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν την οικονομία της ευρωζώνης σε αντίστροφη πορεία.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο στη Σίντρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός στη ζώνη του ευρώ και ότι είναι πολύ νωρίς για να «κηρύξουμε τη νίκη» στις επίμονα υψηλές τιμές.

Επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές κάνουν λάθος πιστεύοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν γρήγορα και δήλωσε ότι πιστεύει ότι «το επόμενο έτος είναι πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε μειώσεις. Είπε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να έρθει μέχρι ο πληθωρισμός να είναι «σημαντικά και επίμονα» κάτω από τον στόχο του 2%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στις -25,4 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένη κατά 1,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα τα στοιχεία από το ινστιτούτο ερευνών αγοράς GfK.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε μια πορεία «αυξανόμενης αβεβαιότητας». Παράλληλα, η τάση για αγορές αυξάνεται ελαφρώς και οι οικονομικές και εισοδηματικές προσδοκίες παρουσιάζουν πτώση. Επιπλέον, η έκθεση προσθέτει ότι η πτώση του καταναλωτικού κλίματος οφείλεται στην περαιτέρω αύξηση της ροπής προς αποταμίευση κατά πέντε μονάδες.

«Μετά από οκτώ συνεχόμενες αυξήσεις, το καταναλωτικό κλίμα υπέστη την πρώτη του υποχώρηση. Τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, που σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 6%, ροκανίζουν αισθητά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εμποδίζουν την ιδιωτική κατανάλωση», δήλωσε ο Ρολφ Μπερκλ, ειδικός σε θέματα καταναλωτών της GfK.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες