Περισσότερες από 116.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ευρώπη το 2023 καθώς η Γηραιά Ηπειρος είναι αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό που παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την όποια υποχώρησή του, την ακρίβεια σε βασικά είδα πλατιάς κατανάλωσης, αλλά και τον αυξανόμενο αυτοματισμό σε πολλές βιομηχανίες.

Οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης. Τουλάχιστον δέκα εταιρείες έχουν ανακοινώσει περισσότερες από 88.000 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής φέτος.

Rolls Royce: Σχέδιο εξορθολογισμού ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις

Τον Μάιο, ο βρετανικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών BT ανακοίνωσε την πρόθεσή του να περικόψει 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μόλις ολοκληρωθεί το δίκτυο οπτικών ινών της BT, θα χρειαστεί μικρότερο αριθμό εργαζομένων για τη συντήρηση του δικτύου. Το προσωπικό της BT των 130.000 ατόμων θα μειωθεί κατά 40% μέσα σε επτά χρόνια.

Οι κλάδοι που… πρωτοστατούν

Μαζικές απολύσεις έχουν εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα και άλλες μεγάλες εταιρείες σε πολλούς κλάδους.

Στον τομέα τεχνολογίας ξεχωρίζουν οι Vodafone με 11.000 απολύσεις, η Ericson με 8.500, η Phillips με 6.000, η SAP με 3.000, η Grifols με 2.300, η Telecom Italia με 2.000, η Logitech με 300, η Nokia με 208 και η Filemann με 66 απολύσεις.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας οι συνολικές απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 16.700, και έχουν αναγγελθεί σε Autoliv (8.000), Ford (3.800), Stellantis (2.000), Volvo Buses (1.600) και Volvo Cars (1.300).

Στα τρόφιμα και το λιανικό εμπόριο εκτιμάται ότι θα γίνουν 4.300 απολύσεις που εστιάζονται στις εταιρείες Just Eat (1.700) , Sainsburry’s (1.400), Ζalando (850) και Deliveroo (350).

Στη βιομηχανία και τις κατασκευές αναμένονται 2.560 απολύσεις και πιο συγκεκριμένα σε ΚΟΝΕ (1.000), SSAB (850), Taylor Wimpey (450) British Steel (250).

Στις τράπεζες έχουν προαναγγελθεί πάνω από 900 απολύσεις (Deutsche Bank και Standard Chartered) και στον τομέα των χαρτικών πάνω από 1.150 σε Stora και Enso.

Μια πρόσφατη έκθεση McKinsey Global Institute (MGI), με τίτλο «Το μέλλον της εργασίας στην Ευρώπη», υποδηλώνει ότι ο ρυθμός της αυτοματοποίησης θα επηρεάσει περίπου 53 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη — το 22% του τρέχοντος εργατικού δυναμικού περίπου 240 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανάλυση της MGI δείχνει ότι η αυτοματοποίηση δεν είναι η μόνη δύναμη που διαμορφώνει τον χώρο εργασίας. Ο συνδυασμός κλάδων της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από νέες ανακατατάξεις καθώς η μεταποίηση και η γεωργία συνεχίζουν να υποχωρούν ενώ οι υπηρεσίες αποκτούν μεγαλύτερη σχετική βαρύτητα.

Τρεις τομείς πιθανότατα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της δυνητικής αύξησης των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη έως το 2030. Οι τομείς της υγείας και της κοινωνικής εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ακολουθούμενες από επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να προσθέσουν 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, και η εκπαίδευση που θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον 2,0 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ανιχνεύει καρκίνους πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν οι άνθρωποι», δήλωσε στο BBC η Joanne Song McLaughlin, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών της εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

«Στο μέλλον, υποθέτω ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία. Αλλά δεν νομίζω ότι ολόκληρος ο ρόλος του γιατρού θα αντικατασταθεί», πρόσθεσε η Song McLaughlin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής