Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να παλεύουν με χαμηλά επίπεδα ευημερίας – με τους περισσότερους από αυτούς να λένε ότι η υγεία τους είτε επιδεινώθηκε είτε παρέμεινε ίδια πέρυσι – σύμφωνα με έρευνα σε 3.150 άτομα που διεξήχθη από την Deloitte και το Workplace Intelligence.

Ωστόσο, το C-suite καταγράφει μια πολύ διαφορετική προοπτική: Περισσότερα από τρία στα τέσσερα ανώτερα στελέχη πιστεύουν ανακριβώς ότι η ευημερία του εργατικού τους δυναμικού βελτιώθηκε. «Αυτό δείχνει ότι τα στελέχη είναι αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα του εργατικού δυναμικού», δηλώνει στο CNBC ο Dan Schawbel, διευθύνων σύμβουλος της Workplace Intelligence. «Είναι τόσο επικεντρωμένοι στην εικόνα των οργανισμών τους, που είναι δύσκολο να δουν την ευημερία των εργαζομένων τους».

Το «πείραμα» της τετραήμερης εργασίας – Τα αποκαλυπτικά ευρήματα μεγάλης έρευνας

Ενώ το 77% των στελεχών πιστεύει ότι η ψυχική ευημερία των εργαζομένων βελτιώθηκε, μόνο το 33% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνεται έτσι, ανέφερε η έκθεση. Μόνο ένα ακόμη χαμηλότερο ποσοστό αισθάνεται ότι η κοινωνική και οικονομική του ευημερία (27% και 30% αντίστοιχα) ήταν σε καλύτερη θέση.

Η εργασία συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην ευημερία

Η Deloitte και η Workplace Intelligence διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες έχουν κίνητρα για να επιτύχουν ευεξία, με το 84% να λέει ότι η βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και οικονομικής τους υγείας είναι «ύψιστη προτεραιότητα» φέτος. Στην πραγματικότητα, το 74% λέει ότι είναι πιο σημαντικό από το να προχωρήσουν την καριέρα τους.

Στην κορυφή της λίστας με τα εμπόδια που οι ερωτηθέντες λένε ότι εμποδίζουν τη βελτίωση της ευημερίας τους, ήταν ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας και το άγχος.

Για παράδειγμα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εργαζομένων λένε ότι δυσκολεύονται να πάρουν άδεια ή να αποσυνδεθούν από την εργασία, με μόνο τους μισούς να αναφέρουν ότι «πάντα» ή «συχνά» χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο της άδειας τους κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι λένε επίσης ότι νιώθουν συχνά αρνητικά συναισθήματα και κόπωση, ανέφερε η έκθεση. Περίπου οι μισοί λένε ότι «πάντα» ή «συχνά» νιώθουν εξαντλημένοι (52%) ή έχουν στρες (49%).

«Με το χρόνο, η εργασία είναι η κύρια αιτία εξουθένωσης. Οι εργαζόμενοι είναι καταπονημένοι και με τις πρόσφατες απολύσεις τους τελευταίους έξι μήνες, υπάρχει περισσότερη δουλειά για λιγότερα άτομα», είπε ο Schawbel.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νέα εντολή για επιστροφή στα γραφεία με μερική απασχόληση θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις ώρες εργασίας και την εξουθένωση, αλλά οι εταιρείες εξακολουθούν να χρειάζονται «καλή διαχείριση» και να δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις εργασίας.

Παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι διευθυντές δυσκολεύονται να παράσχουν υποστήριξη στα μέλη της ομάδας τους λόγω «οργανωτικών εμποδίων», όπως οι αυστηρές απαιτήσεις προγραμματισμού και η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων. Ως αποτέλεσμα, μόνο το 42% των διευθυντικών στελεχών δηλώνουν ότι αισθάνονται «πλήρως» ενδυναμωμένοι και ικανοί να βοηθήσουν την εταιρεία τους να επιτύχει τις δεσμεύσεις της για την ευημερία, ανέφερε η έκθεση.

Όπως τονίζεται, όχι μόνο οι διευθυντές πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι, αλλά οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να εργαστούν για την οικοδόμηση της «ανθρώπινης βιωσιμότητας». «Οι οργανισμοί που ασπάζονται αυτή την ιδέα βοηθούν τους υπαλλήλους τους να γίνουν πιο υγιείς, πιο ικανοί και πιο συνδεδεμένοι με την αίσθηση του σκοπού και του ανήκειν», εξηγεί η έκθεση.

Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ευκαιριών στους εργαζομένους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους και να υιοθετήσουν νέες πρακτικές που υποστηρίζουν την υγεία του εργατικού δυναμικού, όπως η διασφάλιση ίσης αμοιβής και η πιλοτική τετραήμερη εργασία.

«Εάν οι οργανισμοί αντιστέκονται στη βελτίωση της ευημερίας του εργατικού τους δυναμικού ή στην προώθηση της ανθρώπινης βιωσιμότητας, θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταγωνιστούν αυτούς που εκτιμούν αυτές τις κρίσιμες αποστολές», κατέληξε ο Schawbel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive