Σε ύφεση θα εισέλθουν οι ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ακολουθούμενες από την Ευρώπη το 2024, σύμφωνα με την HSBC.

Στις προοπτικές του για τα μέσα του έτους, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού αναφέρει ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν κόκκινο» για πολλές οικονομίες, ενώ οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν είναι συγχρονισμένες με τις αγορές μετοχών και ομολόγων, όπως αναφέρει το CNBC.

ΗΠΑ: Οι επενδυτές ομόλογων πείστηκαν ότι ο Πάουελ ακολουθεί το δρόμο του Βόλκερ – Τι δείχνει η οικονομική ιστορία

Προηγούνται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Ευρώπη

Ο Global Chief Strategist Joseph Little είπε ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας παρέμειναν ανθεκτικά μέχρι στιγμής, το ισοζύγιο των κινδύνων «υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο ύφεσης τώρα», με την Ευρώπη να υστερεί έναντι των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών και οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται», δήλωσε ο Little.

«Δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές»

Παρά τον επιθετικό τόνο που υιοθέτησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και τη φαινομενική σταθερότητα του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε επίπεδο πυρήνα, η HSBC Asset Management αναμένει από την Federal Reserve των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούντο επόμενο έτος.

Η Fed διέκοψε τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, αφήνοντας το εύρος επιτοκίων μεταξύ 5% και 5,25%, αλλά έδειξε ότι αναμένονται δύο περαιτέρω αυξήσεις φέτος. Η τιμολόγηση της αγοράς προβλέπει ότι τα επιτόκια  της Fed θα είναι 25 μ.β. υψηλότερα τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Ο Little της HSBC αναγνώρισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο – όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες οικονομίες – και είπε ότι είναι επομένως σημαντικό η ύφεση «να μην έρθει πολύ νωρίς» και να προκαλέσει αποπληθωρισμό.

«Το επερχόμενο σενάριο ύφεσης θα μοιάζει περισσότερο με την ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1990, με το κεντρικό μας σενάριο να είναι μείωση 1-2% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις δυτικές οικονομίες θα οδηγήσει σε «δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές» για δύο λόγους.

«Πρώτον, έχουμε την ταχεία σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε ύφεση στον πιστωτικό κύκλο. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για την οικονομία», τόνισε ο Little.

Ο Little ισχυρίστηκε ότι αυτή η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να «εκκαθαρίσει» όλες τις πληθωριστικές πιέσεις από το σύστημα, και ως εκ τούτου οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς «κάπως υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου».

Στηρίζει Κίνα και Ινδία

Καθώς η οικονομία της Κίνας αναδύεται μετά από αρκετά χρόνια αυστηρώνlockdown, η HSBC πιστεύει ότι τα υψηλά επίπεδα εγχώριων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων φθάνουν στο πικ τους και η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο συγκριτικά χαμηλός πληθωρισμός —οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο σε χαμηλό δύο ετών- καθώς η οικονομία αγωνίζεται να επανέλθει στους προ πανδημίας ρυθμούς, σημαίνει ότι είναι δυνατή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ «θα πρέπει εύκολα να υπερβεί τις προσδοκίες του 5%».

Μαζί με την Κίνα, ο Little σημείωσε ότι η Ινδία είναι η «κύρια κερδισμένη της μακροοικονομικής ανάπτυξης το 2023», καθώς η οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά από την πανδημία χάρη στην αναζωπύρωση των καταναλωτικών δαπανών και ενός ισχυρού τομέα υπηρεσιών.

«Στην Ινδία, η πρόσφατα αναθεωρημένη προς τα πάνω ανάπτυξη και ο χαμηλότερος από τις προβλέψεις πληθωρισμός δημιουργούν μια νότα αισιοδοξία στις αγορές», προσθέτει η HSBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή