Πτώση άνω του 2% σημείωσαν στις πρώτες συναλλαγές της Wall Street οι μετοχές των Nvidia και Advanced Micro Devices (AMD) καθώς η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές εξελιγμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Οι νέοι περιορισμοί εξαγωγών που εξετάζονται θα επιβληθούν από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και θα έρθουν αφού η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει την υπολογιστική ισχύ των τσιπ που κατασκευάζονται για κινεζική χρήση. Σημειώνεται ότι Nvidia και AMD είχαν επηρεαστεί σημαντικά από τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα.

«Βρέχει» δεκάδες δισ. ευρώ σε επενδύσεις για μικροτσίπ στην Ευρώπη [γράφημα]

Το δημοσίευμα οδήγησε σε πτώση την μετοχή και άλλων κατασκευαστών μικροτσίπ. Οι Marvell και Broadcom έπεσαν και οι δύο λιγότερο από 1%, ενώ η Qualcomm υποχώρησε περισσότερο από 2%.

Η Nvidia «απάντησε» στους προηγούμενους περιορισμούς κατασκευάζοντας ένα τσιπ χαμηλότερων προδιαγραφών για την κινεζική αγορά. Αλλά σύμφωνα με τους νέους ελέγχους που εξετάζονται, ακόμη και αυτό το τσιπ, το A800, θα περιοριζόταν η εξαγωγή του χωρίς άδεια, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν επίσης για τις εταιρείες που προσφέρουν λύσεις υπολογιστικού νέφους (cloud), ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί από ορισμένες εταιρείες για να παρακάμψουν τους εξαγωγικούς ελέγχους.

Σινοαμερικανικός τεχνολογικός ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας όσον αφορά την τεχνολογία υλικού και λογισμικού έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Οι απειλές κυβερνοασφάλειας από κινεζικές κρατικές απειλές έχουν χαρακτηριστεί από κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ ως μία από τις κορυφαίες απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευαίσθητη τεχνολογία φέρεται να έχει κλαπεί από αμερικανικές εταιρείες προς όφελος των κινεζικών εγχώριων ανταγωνιστών, είτε μέσω ευθείας βιομηχανικής κατασκοπείας είτε μέσω έργων κοινοπραξίας, τα οποία απαιτούν από αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες για να δραστηριοποιούνται εντός της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυστηρότεροι έλεγχοι των εξαγωγών τσιπ πιθανόν να πυροδοτήσουν περαιτέρω τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το CNBC. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τις πιθανές επιπτώσεις, αλλά η αυστηροποίηση των ελέγχων των εξαγωγών θα έθετε πιθανότατα σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.