Tη δική του εταιρεία τεχνολογίας για να προμηθεύει Ρώσους πελάτες με ημιαγωγούς και άλλα σημαντικά εξαρτήματα, δημιούργησε το 2022 ο Σεργκέι Γκουσάκοφ διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Extreme Networks, σύμφωνα με το Reuters.

Η Extreme Networks ανέστειλε πέρυσι όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη Ρωσία για να δείξει αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Ημιαγωγοί: Οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ για την Κίνα

Αμερικανικά τσιπ

Ο εξοπλισμός πληροφορικής που πωλείται στη Ρωσία από την εταιρεία του Γκουσάκοφ, Vektor-T συναρμολογείται στην Κίνα και περιέχει μικροτσιπ των ΗΠΑ.

Μικροεπεξεργαστές που παράγονται από εταιρείες ημιαγωγών των ΗΠΑ – που έχουν απαγορεύσει τις πωλήσεις των προϊόντων τους στη Ρωσία – έφτασαν στη χώρα ενσωματωμένοι σε κινεζικό εξοπλισμό.

Μια έρευνα του Reuters στα τέλη του προηγούμενου έτους έδειξε πώς οι απαγορεύσεις εξαγωγών από εταιρείες τεχνολογίας και οι ευρύτερες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 δεν εμπόδισαν δισεκατομμύρια δολάρια υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων να εισρεύσουν στη Ρωσία μέσω δικτύων τρίτων προμηθευτών.

Σε επικοινωνία με το Reuters σχετικά με την ιδιωτική του επιχείρηση, ο Γκουσάκοφ είπε: «Αυτό είναι φαντασία. Αντίο».

Ο Γκουσάκοφ διευθύνει το παράλληλο εγχείρημά του για περισσότερο από ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι ένας συνάδελφός του ειδοποίησε την ανώτατη διοίκηση της Extreme το καλοκαίρι του 2022 ότι η εμπλοκή του σε πωλήσεις τεχνολογίας στη Ρωσία θα μπορούσε να παραβιάζει τους κανόνες της εταιρείας.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από το νομικό τμήμα της εταιρείας και από εξωτερικούς συμβούλους, σύμφωνα με εκπροσώπους της Extreme.

Η Vektor-T

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Extreme αναδιοργάνωσε το περιφερειακό της γραφείο μεταφέροντας τον Γκουσάκοφ και μερικά μέλη του προσωπικού της από την Μόσχα στο Καζακστάν. Ο Γκουσάκοφ, ο οποίος εντάχθηκε στην Extreme το 2010, διατήρησε τον τίτλο του περιφερειακού διευθυντή για την ΚΑΚ, μια ομάδα πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Όμως, στις 13 Απριλίου 2022, ο Γκουσάκοφ συνίδρυσε την Vektor-T στη ρωσική πόλη Oryol, όπως δείχνουν τα ρωσικά εταιρικά αρχεία. Δεν ενημέρωσε όμως την Extreme, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Στην ιστοσελίδα της Vektor-T, η εταιρεία αναφέρει ότι αναπτύσσει και παράγει μια σειρά προϊόντων εξοπλισμού υπολογιστών για τη ρωσική αγορά. Η επιχείρηση σημείωσε έσοδα περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι.

Τα προϊόντα που πωλούνται από την Vektor-T κατασκευάζονται στην Κίνα από την Yunke China Information Technology Ltd, η οποία είναι περισσότερο γνωστή με την επωνυμία DCN. Η DCN επιβεβαίωσε την εξαγωγή προϊόντων στη Ρωσία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την επιχειρηματική της σχέση με την Vektor-T.

Στους 12 μήνες έως τις 31 Μαρτίου, η DCN εξήγαγε εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών που προορίζονταν για την Vektor-T, σλυμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων.

Τα προϊόντα της DCN περιέχουν μικροτσιπ των ΗΠΑ που κατασκευάζονται από την Marvell Technology, με έδρα το Wilmingtonκαι την Lattice Semiconductor με έδρα το Hillsboro.

Ανώτερο στέλεχος της DCN είπε στο Reuters ότι η εταιρεία βασίζεται σε ημιαγωγούς της Marvell για ορισμένα από τα προϊόντα της, λέγοντας ότι η αμερικανική εταιρεία «έχει πολλούς μεταπωλητές στην Κίνα». Όσον αφορά την Lattice,  ανέφερε αρχικά ότι η DCN χρησιμοποιεί τα τσιπ υπολογιστών της, αλλά αργότερα απέσυρε τα λεγόμενά του, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν τα χρησιμοποιεί.

Το στέλεχος της DCN αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η κινεζική εταιρεία έχει εξουσιοδοτήσεις από τη Marvell και τη Lattice να εξάγει τα προϊόντα τους στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή