Σπάνια οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Γερμανίας βλέπουν απευθείας μια μεγάλη διαμάχη οικονομικής πολιτικής. Αλλά όταν πρόκειται για την απόφαση της κυβέρνησης να δαπανήσει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για το μέγα εργοστάσιο ημιαγωγών της Intel στο Μαγδεμβούργο κορυφαίοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η καταβολή δισεκατομμυρίων στην αμερικανική εταιρεία είναι μια θεαματική σπατάλη χρημάτων φορολογουμένων στη γερμανική ιστορία.

Η συναίνεση των οικονομολόγων πέφτει στο κενό, καθώς η κυβέρνηση Σολτς συμφώνησε να στηρίξει το μεγαθήριο της Intel στο Μαγδεβούργο με 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ένα μεγάλο κομμάτι της επένδυσης 17 δισεκατομμυρίων ευρώ της Intel. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που υποστηρίζει την αγορά, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να καλύψει τις απαιτήσεις της Intel για επιπλέον κρατική βοήθεια περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί ένα «κενό κόστους» που προκαλείται από υψηλότερες τιμές ενέργειας και κατασκευών.

Το αφεντικό της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, θα περιοδεύσει στην Ευρώπη στα μέσα Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Σολτς στο Βερολίνο στις 19 Ιουνίου για να εκθέσει το αίτημα του. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να σφραγίσουν τη μοίρα της γιγαντιαίας προσπάθειας, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη γερμανική ιστορία.

Οι υποστηρικτές του κ. Γκέλσινγκερ στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν ότι ο κόμβος καινοτομίας της Intel θα δημιουργήσει έως και πέντε θέσεις εργασίας για καθεμία από τις 3.000 μόνιμες θέσεις υψηλής τεχνολογίας που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Intel στο Μαγδεβούργο (επιπλέον των 7.000 προσωρινών εργατών για την κατασκευή). Επιπλέον, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του, το εργοστάσιο τσιπ θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για αύξηση του μεριδίου του μπλοκ στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ από περίπου 10% σήμερα σε 20% έως το 2030. Αυτό θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από προμηθευτές στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες στην γειτονιά της ολοένα και πιο πιεστικής Κίνας.

Οι επικριτές

Οι επικριτές του έργου λένε ότι η επιδότηση κάθε εργασίας της Intel στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ (αν συμπεριλάβετε εργάτες στις κατασκευές) είναι τρέλα, ειδικά σε μια περιοχή όπου η ανεργία είναι χαμηλή και όπου οι τοπικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πρόσληψη προσωπικού. Αμφιβάλλουν για τις υψηλές εκτιμήσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι στο καλύτερο σενάριο μια θέση εργασίας στην Intel μπορεί να δημιουργήσει 1,5 άλλες θέσεις εργασίας. Για κάποιους είναι λογικότερο η Γερμανία να αγοράζει τσιπ από την Αμερική (η οποία ήδη χαρίζει επιδοτήσεις στους κατασκευαστές τσιπ).

Έχει νόημα η επιδότηση για την Intel; Η εταιρεία χρειάζεται τόνωση. Τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω από ανταγωνιστές όπως η TSMC της Ταϊβάν και η Samsung της Νότιας Κορέας σε τεχνολογία αιχμής. Τον Απρίλιο ανέφερε τριμηνιαία καθαρή απώλεια 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη έως τώρα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πολλούς τύπους τσιπ μειώθηκε. Η χρηματιστηριακή της αξία 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι λίγο περισσότερο από το μισό από ό,τι ήταν στις αρχές του 2021. Σε μια εποχή που η ζήτηση για τσιπ έχει πέσει, αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για την Intel, με ή χωρίς γερμανική γενναιοδωρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης