Κατά 3% αυξήθηκαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία ανάληψη από τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 1,77 δολ. ή 2,5%, φθάνοντας στα 74,03 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,86 δολάρια ή 2,8%, στα 69,56 δολάρια, περιορίζοντας το premium του Brent έναντι του WTI στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου.

Χρυσός: Υποχωρεί σε χαμηλό τριμήνου

Μείωση αποθεμάτων

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters και επίσης πολύ περισσότερα από τα 2,8 εκατομμύρια βαρέλια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι επενδυτές ωστόσο παρέμειναν επιφυλακτικοί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι κεντρικές τράπεζες

Οι μεγαλύτεροι κεντρικοί τραπεζίτες επιβεβαίωσαν εκ νέου πρόσφατα, ότι απαιτείται περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Fed, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση «πιθανή».

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά θα σφίξει το δεύτερο εξάμηνο, επικαλούμενοι τις συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και την εθελοντική μείωση της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities