Μια ανάσα να αγγίξει η κεφαλαιοποίησή της το ορόσημο των 3 τρισ. δολαρίων έφθασε χθες η Apple, καθώς η μετοχή της ενδοσυνεδριακά ανήλθε έως τα 189,90 δολάρια. Για να μπορέσει να σπάσει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων η μετοχή του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού θα πρέπει να φθάσει ή να ξεπεράσει τα 190,73 δολάρια, όταν χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Wall Street, έκλεισε στα 189,25 δολάρια έπειτα από άνοδο της τάξεως του 0,63%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Apple: Εξαγορά της startup Mira που κατασκευάζει μάσκες AR

Είναι η δεύτερη φορά για την ακριβότερη χρηματιστηριακά εταιρεία στον κόσμο που πλησιάζει το επίπεδο αυτό. Την προηγούμενη φορά στις 3 Ιανουαρίου 2022 η μετοχή φλέρταρε έντονα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με την αποτίμηση των 3 τρισ. δολαρίων, ωστόσο δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο αυτό.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, η μετοχή της Apple πλησίασε στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, επειδή οι κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία και της Apple μειώνεται λόγω ενός ισχυρού προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, η εταιρεία δεν έχει ακόμη πετύχει την καλύτερη επίδοσή της από τις αρχές του 2022 με λόγους αποτίμησης.

Η τρελή «κούρσα» της μετοχής

Το 2007 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το iPhone, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανήλθε για πρώτη φορά στα 100 δισ. δολάρια.

Η Apple χρειάστηκε 7.874 συνεδριάσεις από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο για να φθάσει στα 500 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Έκτοτε η εταιρεία χρειάστηκε 1.617 συνεδριάσεις για να διπλασιάσει την αποτίμησή της και να φτάσει στο ορόσημο 1 τρισ. δολαρίων στις 2 Αυγούστου 2018.

Στη συνέχεια, η εταιρεία χρειάστηκε 466 συνεδριάσεις για να φτάσει το 1,5 τρισ. δολάρια και ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια 50 ημέρες μετά. Μετά από 258 συνεδριάσεις έφθασε τα 2,5 τρισ. δολάρια, όμως από τότε έχει κατεβάσει ταχύτητα στην «κούρσα» για τα 3 τρισ. δολάρια, καθώς αυτή τη στιγμή καταγράφει 477 συνεδριάσεις από τη στιγμή που έκλεισε στα 2,5 τρισ. δολάρια.

Ο Ντάνιελ Άιβες αναλυτής της Wedbush, προβλέπει ότι η αποτίμηση της εταιρείας θα ανέβει υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα, γράφοντας την Τετάρτη ότι η Apple μπορεί να αγγίξει τα 3,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025 ή να φθάσει σε μια αποτίμηση 4 τρισ. δολαρίων σε περίπτωση που η μετοχή επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις.

«Κατά τη γνώμη μας, η Wall Street έχει υποτιμήσει σοβαρά την ευκαιρία με την αναβάθμιση του iPhone 14 και τώρα ενός μίνι σούπερ κύκλου με το iPhone 15, καθώς περίπου το 25% της χρυσής βάσης των πελατών της Apple δεν αναβαθμίζει τα iPhone τους για περισσότερα από τέσσερα χρόνια», έγραψε στο σημείωμα προς τους πελάτες.

Η εταιρεία διαθέτει ισχυρά χαρτιά, όπως το ντεμπούτο του headset Vision Pro που θα πωλείται αντί 3.499 δολαρίων στις αρχές του επόμενου έτους.

Η μετοχή της Apple καταγράφει κέρδη της τάξεως του 46% μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι των μετοχών των Big Tech που έχει εκτινάξει και τις μετοχές της Nvidia (+183%), Meta Platform (+137%), Amazon.com (+54%), Microsoft (+40%) και η Alphabet (+36%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές