
Οσοι σπούδασαν Δημόσια Οικονομική και μάλιστα από φωτισμένους καθηγητές μου και δασκάλους στη συνέχεια εν οικονομική δημοσιογραφία (αναφέρω τους αοίδιμους Αγγελο Αγγελόπουλο και Θεόδωρο Γεωργακόπουλο) και έχουν διαβάσει την Εκθεση της Επιτροπής του καθηγητή Οικονομικών και νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, η οποία παρουσιάστηκε πανηγυρικά το 2020 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η οποία, ως συνήθως, ερρίφθη στα αζήτητα, και άλλες μελέτες (ΙΟΒΕ κ.λπ.), θα διαπιστώσουν ότι, παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων ή «τσάρων» ή τα τρία Μνημόνια, γίνονται τα ίδια και χειρότερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Για όλα αυτά κατάρτισα τον παρατιθέμενο πίνακα, τον οποίο αφιερώνω στον νέο υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και στο πολυμελές (όπου λαλούν πολλά κοκόρια, άσ’ τα καλύτερα…) Υπουργικό Συμβούλιο με την παράκληση να ρίξει μόνο μια ματιά! Θα διαπιστώσει ότι οι επιδόσεις του φορολογικού συστήματος τόσο σε οικονομική όσο και σε κοινωνική αποτελεσματικότητα είναι απογοητευτικές!

Θα διαπιστώσει, δηλαδή, ότι η απογοητευτική διάρθρωση της φορολογίας συνοδεύεται κι από αναποτελεσµατική, άνιση και άδικη διανοµή πόρων, αφού δεν εξασφαλίζει κοινωνική ευημερία και δεν αντιμετωπίζει τις εισοδηματικές ανισότητες για τους γνωστούς (αλλά ακατάλληλους για στρουθοκαμήλους) ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, η (λαϊκίστικη) κατανομή των δαπανών έχει ως αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτούνται κρίσιμοι τομείς, όπως υγεία, ανεργία, δημόσιες επενδύσεις. Ρίξτε μια ματιά και θα υπομειδιάσετε πικρά: Για την υγεία και τους ανέργους δίδονται ετησίως όσα για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (0,6 δισ. ευρώ από το 1999)! Λόγω έλλειψης χώρου παραλείπονται λεπτομέρειες 23 ετών!!!
Δεύτερον, οι μεταβιβάσεις προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ) μόνο για κύρια και επικουρική ασφάλιση είναι άνω των 16 δισ. ευρώ (απορροφούν το 34% των φόρων ή αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών δαπανών), την ίδια στιγμή που οι οφειλές στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ και ψηφίζεται μάλιστα και νόμος για μείωση της παραγραφής από 20 σε 10 χρόνια και σε λίγο σε πέντε χρόνια για να πάρουν συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες εις υγείαν των κορόιδων φορολογουμένων και ασφαλισμένων!!! Δηλαδή, το ασφαλιστικό σύστημα από μοχλός ανάπτυξης γίνεται τροχοπέδη, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Η κοροϊδία είναι ότι ο κ. Τσακλόγλου κορδακίζεται ότι είναι και… πλεονασματικοί οι ΟΚΑ!!!
Τρίτον, οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά οι επιδόσεις σε μείωση της φτώχειας και της ανισότητας είναι πάλι απογοητευτικές, καθώς η συμβολή τους είναι (σε ποσοστιαίες μονάδες) περίπου στο μισό του αντίστοιχου μέσου όρου στην ΕΕ! Δηλαδή, η αναδιανεμητική λειτουργία των φόρων δεν γίνεται μέσω των κρατικών δαπανών, αλλά μέσω της φορολογίας και έτσι οι φοροφυγάδες παίρνουν και όλα σχεδόν τα επιδόματα! Απλώς αναφέρω ότι το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος πάνω από το 50% των φορολογουμένων, έναντι μόνο 10% στην Ευρωζώνη!!!
Τέταρτον, και με αυτά και με εκείνα πού να μείνουν πόροι για επενδύσεις. Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προικοδοτείται με το ποσό μόνο των περίπου 8 δισ. ευρώ, που είναι μικρότερο από εκείνα (αθροιστικά) για τα κοινωνικά επιδόματα, για αγορές αγαθών, υπηρεσιών και παγίων και για την τοπική αυτοδιοίκηση για την οποία μάλιστα ψηφίζεται νόμος με τον οποίο αίρεται το αξιόποινο αιρετών για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση!!!


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα