Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ το μήνα Μάιο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι 0,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ο αγαπημένος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί στενά για εξάγει συμπεράσματα για την πορεία του πληθωρισμού ανήλθε σε 4,7% σε ετήσια βάση.

ΗΠΑ: Ισχυρές οι καταναλωτικές δαπάνες παρά τον κίνδυνο ύφεσης

Αν συμπεριληφθούν οι ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός ήταν σημαντικά ηπιότερος – αυξήθηκε μόλις 0,1% τον μήνα και 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτά ήταν αντίστοιχα χαμηλότερα από τις αυξήσεις 0,4% και 4,3% που αναφέρθηκαν για τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, κατά 0,2%.

Αν και τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed για το 2%. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το επίπεδο αυτό δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί για μερικά χρόνια ακόμη.

Κατά τη συνεδρίασή τους νωρίτερα τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι αναμένουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας πριν από το τέλος του έτους. Ακόμη και ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, ο οποίος δεν τάσσεται υπέρ περαιτέρω αυξήσεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν βλέπει να έρχονται μειώσεις ούτε φέτος ούτε το 2024.

Οι έμποροι τιμολογούν περίπου 87% πιθανότητα η Fed να εγκρίνει αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση του Ιουλίου, πιθανότητες που μεταβλήθηκαν ελάχιστα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Παρασκευής, σύμφωνα με υπολογισμούς της CME Group.

Καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί, οι καταναλωτές έχουν μειώσει τον ρυθμό των δαπανών και έχουν βάλει περισσότερα χρήματα στην άκρη. Το προσωπικό ποσοστό αποταμίευσης για τον Μάιο αυξήθηκε στο 4,6%, από 4,3% τον Απρίλιο.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 52 δισεκατομμύρια δολάρια για τον μήνα στις υπηρεσίες, ενώ μειώθηκαν κατά 33,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τα αγαθά, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου. Αυτό συνέβη καθώς οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 3,9%, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση