Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, αλλά η υποκείμενη τάση ήταν σταθερή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν πιθανότατα ισχυρές στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης φέτος.

ΔΝΤ: Η κήρυξη στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ θα είχε «σκληρό αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα και έδειξαν πτώση των πωλήσεων κατά 0,7% αντί για 0,6% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ανάκαμψη των πωλήσεων κατά 0,8%.

Οι λιανικές πωλήσεις αφορούν κυρίως αγαθά, τα οποία συνήθως αγοράζονται με πίστωση, και δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό. Οι υπηρεσίες εστίασης και οι χώροι εστίασης είναι η μόνη κατηγορία υπηρεσιών στην έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις.

Αναζωογόνηση, αλλά στο βάθος ύφεση

Η άνοδος των λιανικών πωλήσεων προστέθηκε στην ισχυρή αύξηση της απασχόλησης τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία βιώνει μια ανοιξιάτικη αναζωογόνηση μετά την επιβράδυνση της δραστηριότητας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι δαπάνες υποστηρίζονται από την ισχυρή αύξηση των μισθών χάρη στη σφιχτή αγορά εργασίας.

Ορισμένα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Πάντως, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση καθώς οι σωρευτικές και καθυστερημένες επιπτώσεις από την ταχύτερη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980, με στόχο τη τιθάσευση του πληθωρισμού, αρχίζουν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι τράπεζες αυστηροποιούν επίσης τα πρότυπα δανεισμού, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την πίστωση απρόσιτη σε ορισμένους καταναλωτές.

Οι καταναλωτικές δαπάνες

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω και έδειξαν ότι αυτές οι λεγόμενες βασικές λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4% αντί για 0,3% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Οι βασικές λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν κυρίως στη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, επιταχύνθηκαν το πρώτο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας την αντίσταση στην αύξηση του ΑΕΠ από την εκκαθάριση των αποθεμάτων.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,1% το περασμένο τρίμηνο. Η Fed της Ατλάντα εκτιμά επί του παρόντος ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση