Στη δίνη σοβαρών ταραχών με πολλές καταστροφές και εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες έχει βυθιστεί η Γαλλία μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό αστυνομικού κατά ενός 17χρονου νέου βορειοαφρικανικής καταγωγής. Μετά από μία ακόμα νύχτα άγριων συγκρούσεων, την τρίτη κατά σειρά, από το τραγικό περιστατικό, η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύτηκε να εξετάσει «όλες τις επιλογές» για να αποκαταστήσει την τάξη την Παρασκευή, αφού μερίδα διαδηλωτών έκαψε κτίρια και αυτοκίνητα και προχώρησε σε λεηλασίες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Γαλλία: Στιγμές Φλόιντ μετά τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού

Ο θάνατος του 17χρονου, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο, πυροδότησε τη μακροχρόνια δυσαρέσκεια μεταξύ των φτωχών, φυλετικά μεικτών, αστικών κοινοτήτων σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, για περιστατικά αστυνομικής βίας και καταγγελίες για συστημικό ρατσισμό εντός των αρχών επιβολής του νόμου.

Περισσότεροι από διακόσιοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 875 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν οι αρχές, καθώς οργισμένοι νέοι και νέες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, με κτίρια καθώς και λεωφορεία και άλλα οχήματα μνα παραδίδονται στις φλόγες και καταστήματα να λεηλατούνται.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έφτασε εσπευσμένα στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες αφού αποχώρησε νωρίς από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμμετάσχει στη δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα σε δύο ημέρες.

Αδικαιολόγητη βία

Η κυβέρνηση θα εξετάσει «όλες τις επιλογές» για την αποκατάσταση της τάξης, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, χαρακτηρίζοντας τη βία «ανυπόφορη και αδικαιολόγητη» σε ένα tweet.

«Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της εθνικής ενότητας και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αποκατάσταση της τάξης», είπε αργότερα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε προάστιο του Παρισιού.

Στη νότια πόλη της Μασσαλίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, οι αρχές απαγόρευσαν τις δημόσιες διαδηλώσεις για την Παρασκευή και ανακοίνωσαν ότι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα.

Όπως και στο Παρίσι, πηγή των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι τα δρομολόγια τραμ και λεωφορείων στην πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν στις 21:00 μέχρι νεωτέρας.

Σε μια προηγούμενη προσπάθεια να καταστείλει τις εκδηλώσεις βίας, ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν είχε τετραπλασιάσει τις δυνάμεις της αστυνομίας που διατέθηκαν για αυτό τον σκοπό, σε 40.000 άτομα, 249 από τους οποίους τραυματίστηκαν, όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο.

Η υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher είπε ότι πολλά μέλη του προσωπικού της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enedis τραυματίστηκαν επίσης από πέτρες που πετάχτηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 79 θέσεις της αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και 119 δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 34 δημαρχείων και 28 σχολείων.

Η βία ξέσπασε στη Μασσαλία, τη Λυών, το Πο, την Τουλούζη και τη Λιλ καθώς και σε μέρη του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού προαστίου της Ναντέρ, όπου ο 17χρονος Nahel M. -που ήταν αλγερινής και μαροκινής καταγωγής- δολοφονήθηκε την Τρίτη.

Βίντεο κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αστικές περιοχές να φλέγονται σε όλη τη χώρα. Ένα τραμ πυρπολήθηκε στη Λυών και 12 λεωφορεία καταστράφηκαν σε μια αποθήκη στο Aubervilliers, στο βόρειο Παρίσι.

Η πρόσοψη του παρακείμενου υδάτινου κέντρου Aubervilliers, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, υπέστη ελαφρές ζημιές από τη φωτιά, δήλωσε στο Reuters η SOLIDEO -η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις υποδομές των Αγώνων.

Στη Ναντέρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έκλεισαν δρόμους και πέταξαν βλήματα κατά της αστυνομίας μετά από προηγούμενη ειρηνική αγρυπνία που έγινε για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό 17χρονο.

Στο στόχαστρο εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ

Στο εμπορικό κέντρο Chatelet Les Halles στο κέντρο του Παρισιού, έγινε διάρρηξη ενός καταστήματος παπουτσιών Nike και αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν αφού έσπασαν βιτρίνες κατά μήκος της παρακείμενης εμπορικής οδού Rue de Rivoli, ανακοίνωσε η αστυνομία του Παρισιού.

Στο κέντρο του Παρισιού, τα καταστήματα Nike και Zara υπέστησαν βανδαλισμούς και λεηλατήθηκαν, ανέφερε η Le Monde, με 14 συλλήψεις. Επιπλέον συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από θραύση βιτρινών κατά μήκος της διάσημης εμπορικής οδού rue de Rivoli.

Στο Montreuil, ένα ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, εκατοντάδες νεαροί επιτέθηκαν σε καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός φαρμακείου και ενός McDonald’s, ενώ κάδοι πυρπολήθηκαν έξω από το δημαρχείο. Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα ως απάντηση.

Πηγή δήλωσε στο Reuters ότι πολλά σούπερ μάρκετ Casino λεηλατήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Στη Γενεύη, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα τόνισε τη σημασία της ειρηνικής διαμαρτυρίας και προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία είναι νόμιμη, αναλογική και δεν σκιάζεται από διακρίσεις.

«Είναι μια στιγμή για τη χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην επιβολή του νόμου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ravina Shamdasani.

«Συστημικός ρατσισμός» στη γαλλική αστυνομία

Οργανώσεις δικαιωμάτων καταγγέλλουν συστημικό ρατσισμό εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη Γαλλία, μια κατηγορία που ο Μακρόν αρνήθηκε. Το 2020 η κυβέρνησή του υποσχέθηκε «μηδενική ανοχή» στον ρατσισμό εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ο αστυνομικός που οι εισαγγελείς είπαν ότι παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε θανάσιμα τον έφηβο τέθηκε την Πέμπτη υπό επίσημη έρευνα για εκούσια ανθρωποκτονία ενώ κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο δικηγόρος του, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του στόχευσε προς το πόδι του οδηγού αλλά χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να πυροβολήσει προς το στήθος του. «Προφανώς (ο αστυνομικός) δεν ήθελε να σκοτώσει τον οδηγό», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν τους πολίτες τους στη Γαλλία να είναι προσεκτικοί.

Οι Αμερικανοί «θα πρέπει να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις περιοχές σημαντικής αστυνομικής δραστηριότητας», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ σε tweet, ενώ οι βρετανικές αρχές προειδοποίησαν τους Βρετανούς για πιθανή διακοπή των μεταφορών και τις τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Η αναταραχή αναβίωσε τις μνήμες τριών εβδομάδων πανεθνικών ταραχών το 2005 που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τότε το κύμα βίας ξέσπασε στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού μετά το θάνατο δύο νεαρών ανδρών που κατέληξαν να χάσουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβονταν από την αστυνομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα