Tην Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 πραγματοποιείται η δεύτερη – από τις διαδοχικές –καταβολές, ποσού 21.004.779,60 ευρώ που αφορά στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020 σε χιλιάδες επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των Ν.Π.Ι.Δ. και μισθωτούς μηχανικούς καθώς και σε υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ. και Ι.Δ.Ο.Χ.), οι οποίοι:

  • Υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας μέχρι 27/06/2023 και
  • Δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο.

Στη δεύτερη καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 8.659 δικαιούχων ανέρχεται στα 12.060,43 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών δικαιούχων, καθώς και όσες υποβλήθηκαν από 28/06/2023 και μετέπειτα, προκειμένου, τα αντίστοιχα ποσά να τους αποδοθούν, με την ίδια διαδικασία, σε επόμενη καταβολή.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει εκκινήσει τη διαδικασία επίλυσης του χρόνιου προβλήματος της επιστροφής εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές.

Οι πρώτες καταβολές

Κατά την πρώτη καταβολή ύψους επεστράφησαν 20.334.737,50 ευρώ. Αφορούσε 6.810 δικαιούχους ενώ το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 13.738,61 ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι η επιστροφή εισφορών αφορά περίπου 23.000 επαγγελματίες δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς, οι οποίοι θα απευθυνθούν στην ειδική πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που έθεσε σε λειτουργία ο e – ΕΦΚΑ.

Το θέμα είχαν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020».

Παρουσιάσθηκε μάλιστα από τον ΟΤ στις 07.04.2023, με τίτλο «ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί».

Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting